OECD představí zprávu u české ekonomice

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD Ángel Gurría přivezl do Prahy zprávu o letošním vývoji tuzemské ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zpracovává průběžně ekonomické přehledy o jednotlivých zemích a vydává pro ně doporučení. Nejvýznamnější ekonomickou publikací OECD je Economic Outlook, kterou vydává jednou za půl roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek, analytik společnosti Patria Finance ve Světě o deváté.

OECD očekávala pro Česko a Slovensko v aktualizované zprávě z loňského listopadu oživení s růstem shodně o dvě procenta. A v příštím roce organizace odhaduje pro české hospodářství zrychlení růstu na dvě celá a osm desetin procenta.

K postupnému oživení povedou zvýšené investice a zahraniční poptávka, brzdou růstu ale bude údajně slabá domácí spotřeba.

Nejvíce kritizovaným bodem bude podle analytika společnosti Patria Finance Davida Marka fiskální politika. „To není jen doména ekonomů, ale stává se důležitým bodem i před letošními volbami. Na tento problém upozorňují všechny mezinárodní organizace,“ podotkl Marek.

Česká republika je členem OECD spolu s dalšími devětadvaceti zeměmi. Jde o sdružení, které hraje výraznou úlohu při rozvoji mezinárodních ekonomických vztahů a mezinárodního obchodu.

Lenka Buriánková, Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme