OECD vyzývá eurozónu k masivnímu posílení záchranného fondu

Eurozóna se chystá posílit svůj permanentní záchranný fond. Pět set miliard eur v něm by nemuselo stačit k uklidnění trhů, které jsou nervózní z vývoje hospodářství například v Itálii nebo ve Španělsku. O navýšení prostředků ve fondu budou o víkendu jednat na neformální schůzce ministři financí Unie v Kodani.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angel Gurría dnes v Bruselu vyzval eurozónu k co nejmasivnějšímu posílení fondu.

Vzkaz trhům musí podle Gurríi předčít jejich očekávání. Myslí si, že by nový záchranný fond měl disponovat jedním bilionem eur.

„Měla by to být matka všech záchranných fondů. Dostatečně silná a široce založená, aby to odradilo případné spekulanty sílu takového fondu zkoušet,“ uvedl šéf OECD.

Předpokládá se ale, že ministři financí eurozóny na víkendové neformální schůzce v Kodani rozhodnou jen o spojení dočasného a stálého záchranného fondu. Tím by získal kapacitu jen 700 miliard eur na případnou pomoc dalším zadluženým zemím eurozóny.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme