OECD zhoršila výhled většiny světových ekonomik. Příznivý vývoj čeká pouze Japonsko

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj dnes zhoršila výhled většiny hlavních vyspělých ekonomik pro rok 2012. Zásadní pokles čeká Německo a Velkou Británii. Naopak jediným státem, kterému OECD zlepšila odhad vývoje ekonomiky, je Japonsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OECD Ángel Gurría

Generální tajemník OECD Ángel Gurría | Zdroj: ČTK

Odhad růstu Německa se zhoršil na 0,8 procenta. Zásadní pokles ekonomiky zaznamenala v odhadu také Velká Británie, která měla podle původních odhadů růst o půl procentního bodu, na místo toho se ale nejspíš propadne 0,7 procenta.

Britské politické špičky přitom tvrdily, že olympiáda pomůže britskou ekonomiku nastartovat. Stále více se teď ale zdá, že se Velká Británie připojí k pořadatelským zemím, které olympiádou naopak ztratily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zhoršení výhledu většiny světových ekonomik Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj rozebral ředitel pražské pobočky Saxo Bank Karol Piovarscy

„Kromě Atlanty si nejsem vědom ani jediných olympijských her, které by byly pro danou profitabilní, právě naopak,“ potvrzuje ředitel pražské pobočky Saxo Bank Karol Piovarscy.

Jediným státem, kterému OECD zlepšila odhad vývoje ekonomiky, je Japonsko, které se ale přitom potýká se stárnutím populace a vysokým veřejným dluhem.

„Japonsko už je v hospodářské recesi více než dvacet let, to znamená, že už je na tak na nízkých úrovních, ze kterých se na čtvrtroční bázi laicky řečeno lehce roste. Také tomu nahrála Fukušima, která způsobila velký propad,“ vysvětluje Piovarscy. Od Japonska se tak nic jiného než růst nedalo čekat.

Rádio Česko, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme