Ohlášená stávka na železnici nutí německé podniky ke krizovým scénářům

Se značnými problémy musejí kvůli avizované stávce na železnici počítat podniky u našich západních sousedů. Některé z nich nevylučují, že budou muset kvůli nedostatku surovin nebo součástek omezit nebo dokonce zastavit výrobu. Největší potíže postihnou podle expertů ocelárny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční doprava

Železniční doprava | Foto: Jan Rosenauer

"Pokud stávka postihne nákladní dopravu v celém Německu, můžeme kalkulovat s denními ztrátami ve výši desítek až stovek milionů eur," nastiňuje nejhorší možný scénář odbornice Německého institutu pro hospodářský výzkum Claudia Kemfertová.

Zatímco potravinářský průmysl může relativně snadno přejít na kamiónovou dopravu, podniky závislé na dodávkách surovin nebo naopak odvozu hotových výrobků se ocitnou v pasti.

Závislost koncernu na železnici přiznává třeba předseda představenstva ocelárny Salzgitter Wolfgang Leese. S enormními škodami počítá taky firma Porsche. Dodávky karosérií pro její závod v Lipsku jsou totiž podle deníku Handelsblatt plně závislé na dráze.

Nouzový plán připravují pro období od poloviny srpna taky automobilky BMW nebo Volkswagen.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme