Dovoz ojetých osobních aut klesl o 16 procent. Průměrné stáří ojetin je zhruba deset let

Dovoz ojetých osobních aut za devět měsíců klesl o 16 procent na 114 493 aut. Důvodem jsou především omezení kvůli koronaviru, nicméně pokles byl o šest procentních bodů nižší než v pololetí. Pokles byl zároveň mírnější než u prodeje nových vozů, kde propad přesáhl 22 procent. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců aut.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobazar. Ilustrační foto.

Autobazar. Ilustrační foto. | Zdroj: Pixabay

Průměrné stáří dovážených ojetin se za poslední čtvrtletí zvýšilo o 0,1 roku na 10,7 roku, přičemž podíl vozidel starších deseti let činí 53,6 procenta. Vozy starší 15 let tvořily více než pětinu dovozů.

Nejdováženější značkou je tradičně domácí Škoda s 25 207 vozy, následuje Volkswagen s 24 180 auty. Třetí skončil Ford se 10 041 dovezenými ojetinami. Na dalších místech jsou BMW a Audi s 6067 respektive 5314 vozy.

Prodej aut za devět měsíců klesl o 22 procent. Nejlépe si vede Škoda s nejprodávanějším modelem Octavia

Číst článek

Češi si za tři čtvrtletí dovezli rovněž 61 Ferrari, 19 Lamborghini, 40 ojetých Maserati, 12 vozů Aston Martin a 20 vozů Rolls-Royce. Zároveň se do Česka vrátilo 12 vozů Tatra a jedna Praga.

„Oproti loňsku stále chybí 21 500 vozů, které se nedovezly. Tento pokles se spolu s výpadkem ve výrobě a podeji nových aut podílí na nedostatku i tím i na růstu cen tuzemských ojetin. Z hlediska stavu domácího autoparku je menší příliv ojetin pozitivní, protože se sem dostalo méně nekvalitních a podvodně vylepšených starých vozů. V září se ovšem propad zastavil, a tak je otázkou, jestli naopak nebudeme svědky raketového nárůstu, jako se to stalo již minulý měsíc v Polsku,“ podotkl provozní ředitel sítě AAA Auto Petr Vaněček.

Prodej nových osobních aut se od ledna do září snížil o 22,4 procenta na 148 319 vozů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme