Firma spravující byty OKD má nového majitele ze Švédska. Ten patří mezi největší evropské hráče

Firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 42 500 bytů, převážně po OKD, kupuje švédská společnost Heimstaden Bostad. Společnost patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. Pro nájemníky firmy Residomo se nic nemění a na uzavřené nájemní smlouvy nebude mít změna vlastníka společnosti vliv, uvedla ve čtvrtek společnost Residomo v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Výši transakce firmy neuvedly. Generální ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj řekl, že je zřejmě kolem hodnoty firmy zveřejněné v poslední účetní závěrce, tedy 31 miliard korun. Posledním krokem má být schválení antimonopolním úřadem.

Společnost Residomo, které patří přes 43 tisíc bytů OKD, je na prodej. Zájem mají pouze zahraniční fondy

Číst článek

„Jsme rádi, že nový vlastník Heimstaden přichází s dlouhodobou vizí rozvoje nájemního bydlení. Pro celý tým Residomo je důležité, že nový majitel kromě vysoké úrovně správy a péče o stávající byty má rovněž vizi dalšího rozvoje portfolia, a to i v podobě budoucích investic do výstavby nových nájemních bytů,“ uvedl Rafaj.

Firma ve zprávě uvedla, že z dlouhodobého hlediska je cílem dále zlepšovat poskytované služby.

„Jsme připraveni i nadále podporovat aktivity, které pomáhají zlepšit nabídku nájemníkům a lokalitám, tak jako se tomu dělo v uplynulých letech,“ uvedl generální ředitel společnosti Heimstaden Patrik Hall.

Rafaj uvedl, že hodnota firmy Residomo a kvalita jejího majetku a služeb se za posledních několik let výrazně zvýšila a že pokračování trendu, možná ještě v rychlejším tempu, čeká i s novým vlastníkem.

„Vstup společnosti Heimstaden na trh nájemního bydlení v České republice a v Moravskoslezském kraji je dlouhodobou investicí,“ řekl Hall. Dodal, že Heimstaden věří v růst české ekonomiky, chce zůstat dlouhodobě její součástí.

Privatizační kauza

Residomo je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. V majetku má hlavně někdejší hornické byty. Bývalá společnost RPG Byty je získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD.

Soud v Ostravě potvrdil platnost pohledávek OKD za více než 10 miliard, které přihlásila Citibank

Číst článek

V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Proti prodeji společnosti vystupovalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ hájící zájmy nájemníků, podle nějž šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace. Vlastníky firmy se staly investiční fondy Black­stone a Round Hill Capital, které ji nyní prodávají.

V roce 2017 se firma RPG Byty přejmenovala na Residomo. Rafaj uvedl, že majitelé začali do rekonstrukcí a zlepšování technického stavu budov a bytů výrazně investovat. Loni činily investice více než 1,2 miliardy Kč.

Heimstaden Bostad byla založena roku 1998. Její portfolio dosud tvořilo 52 300 bytů v hodnotě přibližně 108 miliard švédských korun (259 miliard korun). Kromě Švédska působí také v Norsku, Dánsku, Německu a Nizozemsku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme