OKD doplatila mzdy stovkám zaměstnanců. Vrcholní manažeři dostanou peníze nejdřív na konci srpna

Osm set zaměstnanců OKD s nejvyššími příjmy dostalo zbytek svých mezd. V řádném termínu jim vedení těžební společnosti vyplatilo jen zálohu 20 tisíc korun. Vrcholový management firmy pak může očekávat svoje platy nejdřív příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Zadlužená firma ve čtrvtek podle mluvčího Iva Čelechovského odeslala bankovní příkazy k úhradě všech závazků vůči kmenovým zaměstnancům.

„V deklarovaném termínu vedení společnosti OKD tak dodrželo svůj závazek a na konta zaměstnanců doplatilo jejich peníze za uplynulý měsíc dle daného příslibu," sdělil Čelechovský.

Společnost OKD se potýkala s nedostatkem peněz na výplatu mezd. Měsíčně potřebuje zhruba 400 milionů korun. V OKD pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností.

Státní půjčka 700 milionů korun

Ministerstvo financí v pondělí podepsalo s firmou smlouvu, podle které stát půjčí zadlužené OKD 700 milionů korun. Peníze společnost využije právě na mzdy a pracovní kapitál. Pravicová opozice ale postup kritizovala, protože podle ní půjde o dar, nikoli o půjčku.

Peníze OKD formálně poskytne státní společnost Prisko. Součástí smlouvy jsou i zajišťovací dokumenty, které Prisku umožní v případě neplnění stanovených závazků ze strany OKD uspokojit svou pohledávku.

„Částka 700 milionů korun je maximální úvěrový rámec, který můžeme, ale nemusíme vyčerpat,“ uvedl mluvčí OKD. Dodal také, že pokaždé, když bude společnost chtít peníze použít, musí jí to schválit insolvenční správce.

Půjčka od státu ale podle analytiků firmě dlouho nevystačí. „Já osobně si myslím, že na přelomu roku, respektive v průběhu příštího jara, bychom mohli očekávat další požadavek ze strany OKD na spolufinancování restrukturalizace,“ řekl před časem pro ČRo Plus František Bostl, hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza.

Nutná reorganizace

Získání úvěru bylo podmíněné reorganizací OKD, kterou minulý týden schválili věřitelé těžební společnosti na schůzi u Krajského soudu v Ostravě.

Proti reorganizaci byl jediný z více než sta přítomných věřitelů, několik se jich hlasování zdrželo. OKD tak bude dál těžit a vydělávat.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme