‚Faktické znárodnění.‘ NWR chce žalovat Česko kvůli převzetí OKD, firmu mělo připravit o stamiliony

Britský likvidátor společnosti New World Resources (NWR) chce žalovat Českou republiku kvůli převzetí dolů OKD, které NWR dříve vlastnila. Tvrdí, že stát, který převzal černouhelné doly loni prostřednictvím své společnosti Prisko, akcionáře NWR poškodil o stovky milionů eur. Uvedly to v pondělí Hospodářské noviny. Podle nich se bývalý vlastník dolů dopisem obrátil na prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše a několik ministerstev.

Praha (Aktualizováno: 12:26 18. 2. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OKD

OKD | Zdroj: Profimedia

V dopise mimo jiné píše, že pokud nedospějí k dohodě do tří měsíců, zahájí likvidátor arbitráž u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů při Světové bance.

Hospodářské noviny mají dopis k dispozici a Charlie Lightfoot, partner firmy Jenner & Block, která figuruje jako likvidátor NWR, v něm v souvislosti s převzetím dolů OKD státem uvádí, že se „jednalo o faktické znárodnění těžebního byznysu společnosti NWR“.

Nadace OKD vybrala 2,7 milionu korun pro pozůstalé po hornících, kteří zahynuli v Dole ČSM Sever

Číst článek

Náměstek ministryně financí Ondřej Landa, pod kterého spadá řízení Priska i případné soudní spory, obdržení dopisu potvrdil. Podle něj je to určitým způsobem předžalobní výzva, ministerstvo si ale za svým postupem ohledně OKD stojí. „Pokud se nedohodneme, jako vždy vybereme právní firmu a jsme připraveni se bránit,“ řekl Landa.

Těžební společnost OKD skončila v úpadku v roce 2016, poté co sama na sebe podala insolvenční návrh. Uvedla v něm, že více než 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun. Věřitelé nakonec přihlásili pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce Lee Louda ovšem pohledávky za většinu této částky popřel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme