OKD sloučí doly Darkov a Karviná, o místo můžou přijít desítky zaměstnanců

Doly na Karvinsku čeká od ledna další velká změna. Kvůli propadu cen uhlí chce společnost OKD ušetřit, a tak se vedení firmy rozhodlo, že od 1. ledna sloučí všechny závody dolu Darkov a dolu Karviná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov

Důl Darkov | Foto: ČKD Praha DIZ

Zatímco pod zemí se nemusí dělat v podstatě vůbec nic, protože šachty jsou propojené už dávno, na povrchu to bude znamenat mimo jiné propouštění. O místo může přijít několik desítek, ale i stovek lidí.

„Myslím si, že se ještě bude těžit. Snad to takhle nenechají, takové zásoby uhlí, asi se zvedne cena,“ debatují lidé na poště v Havířově, která patří k nejrušnějším místům. Mluví se hlavně o tom, co bude s šachtami dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení OKD se rozhodlo, že od 1. ledna sloučí důl Darkov s dolem Karviná.

„Asi budou zrušené, fáral jsem půl roku a myslím, že to zruší.“

Šetří se všude, kde to jenom trochu jde, a tak vznikl i plán na sloučení dolů Darkov a Karviná. Zatím není jasné, kolik zaměstnanců dostane výpověď.

„Chceme se zaměřit především na přirozené odchody do důchodu a minimalizovat tyto dopady na zaměstnance v dole,“ říká Marek Síbrt z OKD.

Bude se to týkat až tří set lidí, odhaduje dopady sloučení provozů hornický odborový předák Jaromír Pytlík.

„Určitě to budou TH zaměstnanci, někteří na povrchu a něco i v dole. Tam spíše předpokládám lidi, kteří jsou v důchodovém věku a taky si potřebují odpočinout.“

Zajímavý bude osud dolu ČSM, který zůstane zatím samostatný. Je totiž blízko státní hranice a pod ní se dá prokopat až k polským zásobám. Miliony tun dalšího koksovatelného uhlí jsou pro OKD momentálně velkou výzvou a šancí pro další přežití.

„Rozhodli jsme se pro tuto variantu, protože nebude nutné na polské straně stavět nový důl. Podíváme se na to, jestli je možné se k těmto zásobám dostat s využitím dolu ČSM,“ vysvětluje Marek Síbrt.

Zatímco sloučení dvou dolů je jisté, těžba polského uhlí je zatím na začátku příprav.

Zásoby na dolech NWR | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme