OKD za korunu? Ve hře je i doplatek, když se firmě začne dařit, stojí v ministerském dokumentu

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce nabídnout za OKD kromě symbolické 1 koruny výhledově i doplatek. A to v případě, že by OKD v budoucnu vydělalo na splacení 700 milionového úvěru od státní firmy PRISKo a také na útlum dolů. Vyplývá to z materiálu, který ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD v úterý poslal do připomínkového řízení a který získal Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Nabídku na koupi OKD, které je od loňska v insolvenci, by měl za stát podat státní podnik Diamo, oznámil v pondělí ministr průmyslu a obchodu Mládek. Motivace k získání OKD vysvětluje takto: Chceme zabránit opakování stejného příběhu, který se už jednou v OKD odehrál. Jeho podstatou byla slovy ministra situace, kdy soukromý vlastník pobere zisky a přenechá náklady spojené s útlumem těžby státu.

Jak se píše v materiálu mířícím k připomínkovému řízení „kupní cena by se měla odvíjet zejména od výhledu budoucího výkonu kupovaného závodu OKD, který je však silně závislý na nákladovosti těžby a vývoji kontrahovaných cen uhlí.“

Zadlužené OKD koupí za korunu státní podnik Diamo, navrhuje ministr Mládek

Číst článek

Výkupní cenu Ostravsko-karvinských dolů tedy tvoří dvě částky. Kromě pevné kupní ceny ve výši 1 Kč i „pohyblivá část splatná v delším časovém horizontu v závislosti na vývoji cen uhlí.“ To ale jen v případě, že by OKD vydělalo jak na splacení 700 milionového úvěru od státní firmy PRISKo, tak na útlum dolů.

Dokument také varuje před tím, co by mohlo následovat, pokud bude stát ve věci pasivní: "Pak se OKD dostává do situace, kdy ztratilo vážného a sociálně odpovědného zájemce o koupi závodu OKD.“

Příběh 2016: OKD ovládl insolvenční správce, peníze na ukončení činnosti chybí

Číst článek

Jak vyplývá z materiálu, ministerstvo varuje před situací, kdy by doly převzal soukromý majitel. Podle Mládkova úřadu podobný scénář nese reálné riziko, že se současná situace úpadku bude v budoucnu opakovat. „... hrozí, že konečné náklady minimálně na likvidaci dolů připadnou v poslední instanci na stát,“ stojí v dokumentu.

Ministerstvo v dokumentu také popisuje cíl odkupu. Je jím sice nevyhnutelný, avšak zásahem státu "do několika let rozložený" útlum černouhelné hlubinné těžby v regionu Ostravsko-Karvinska.

OKD je v insolvenci a už do 12. dubna a nyní musí věřitelskému výboru předložit reorganizační plán. Jeho součástí by měly být právě nabídky potenciálních investorů. Případný nesouhlas věřitelů by vedl k vyhlášení konkurzu, tedy k likvidaci OKD. Tomu chce ministr Mládek zabránit a chce proto zajistit, aby měl konkurzní správce k dispozici alespoň jednu nabídku na odkup zadlužené firmy, tedy tu od státu.

ČRo, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme