Oldřich Dědek: Na cestě k euru čekají ČR tvrdší podmínky

Českou republiku na cestě k euru čekají i kvůli událostem v Řecku zřejmě přísnější podmínky, než jaké pro vstup do eurozóny platí nyní. Očekává to národní koordinátor pro zavedení eura Oldřich Dědek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské peníze

Evropské peníze | Foto: Jan Rosenauer

„Výraznější zpřísnění by znamenalo otevřít Maastrichtskou smlouvy, redefinovat kritéria. K tomu asi politická vůle nebude. Ale i v rámci stávajících kritérií je možné vyžadovat větší přísnost. Například u dluhového kritéria je limit 60 % HDP, k tomu byl vždy velmi benevolentní přístup, to se ale může změnit," řekl Dědek Rádiu Česko. Zpřísnění podmínek paktu stability a růstu by podle něj bylo zcela na místě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise chce kvůli řeckým potížím zpřísnit pravidla v eurozóně. Více národní koordinátor pro přijetí eura v ČR Oldřich Dědek.

„Řecké zkušenosti penalizují eurozónu za dřívější celkově laxní přístup k fiskální disciplíně. Při vzniku eura si některé země vypomáhaly kreativním účetnictvím. Když mělo dojí na sankce pro Německo a Francii, tak byla odstartována reforma paktu stability a růstu. A to se vymstilo. Zpřísnění podmínek paktu stability a růstu je správná věc," dodává Dědek.

O možnosti, že Evropská komise navrhne zpřísnění podmínek paktu stability a růstu, tedy pravidel hospodářského chování jednotlivých zemí, dnes informoval deník European Voice.

Euro: Bez reforem nereálné

Úvahy o zavedení eura v České republice jsou bez nastartování ekonomické reformy podle Dědka „na vodě a nerealistické".

„Česká republika si musí odehrát vlastní domácí cvičení, musí prokázat udržitelné plnění deficitů veřejných rozpočtů. A k tomu musí být nastartována potřebná ekonomická reforma. Bez této základní podmínky jsou jakékoli úvahy o termínu zavedení eura na vodě a nerealistické," řekl Dědek Rádiu Česko.

„Sám jsem zvědavý, jak se k otázce eura postaví nová vláda, která vzejde z voleb. Ta si provede svou rozvahu, zavedení eura si nastaví do určitého žebříčku priorit a od toho se bude odvíjet pozice. Jestli se rozhodne, že přípravy budou utlumeny, budu to akceptovat. Osobně bych uvítal, kdyby se v přípravách pokračovalo," dodává Dědek.

Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme