Olympijský výbor odmítá půjčit si na pokrytí dluhů Sazky

Vedení Sazky údajně schválilo plán vyřešit finanční situaci loterijní firmy bez vstupu investora. Podle informací Mladé fronty Dnes si jmění měli navýšit sami akcionáři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

Znamenalo by to, že sportovní svazy by si musely půjčit zhruba půl druhé miliardy korun, o které by navýšily základní jmění Sazky. Takový scénář místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval rezolutně odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval

„Sportovní organizace a především olympijský výbor a myslím si, že i ostatní, jsou tady především kvůli tomu, aby se starali o sport, investovali do sportu a ne investovali do loterijní společnosti. A za další mě irituje, že o společnosti a budoucí společnosti mají rozhodovat akcionáři a nikoli management společnosti nebo představenstvo.“

Olympijský výbor patří k menšinovým akcionářům Sazky, s dvouprocentním podílem. Přesto se mu za podpory dalších dvou organizací podařilo rozhodnout o svolání mimořádné valné hromady Sazky. Akcionáři by se na ní měli sejít do měsíce.

ČSTV zatím mlčí

Majoritní podílník, Český svaz tělesné výchovy, který má v Sazce 68 % akcií, se k plánu pomoci akcionářů s dluhy jasně nevyslovil. Podle předsedy ČSTV Pavla Kořana bude ale potřeba kapitál i zvenčí:

„No, svépomoc, myslím, že je to poměrně evidentní, je na to velice krátká (doba). Samozřejmě jedná se o spolupráci s investorem z vnějšku, bez kterého si řešení těžko umíme představit,“ míní Kořan.

Miliardář Radovan Vítek včera potvrdil krach jednání se Sazkou. Trvá na návrhu na insolvenční řízení. Z neúspěchu jednání o osud Sazky obvinil jejího šéfa Aleše Hušáka.

Milan Kopp, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme