Omezení víkendových jízd kamionů je opět ve hře

Jízda kamionů v pátek a o víkendech by se mohla v budoucnu omezovat. Poslanci totiž v prvním čtení podpořili hned dva návrhy, které se snaží dostat v konkrétních časech o víkendech kamiony ze silnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamion na silnici  (ilustrační foto)

kamion na silnici (ilustrační foto) | Foto: Marián Vojtek

Návrh, který připravila už minulá vláda premiéra Topolánka, však před poslanci nehájil současný ministr dopravy Gustáv Slamečka. Za to si vysloužil kritiku od bývalého šéfa zelených Martina Bursíka.

Podle Slamečky je ale současná koncepce resortu jiná - namísto omezování jízd kamionů chce ministerstvo odlišit dopravní špičku poplatky mýtného.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gustáv Slamečka vysvětluje svůj názor na omezení jízd kamionů

"Chápu, že je to programová priorita, ale asi se musíme domluvit, jak tu programovou prioritu naplnit. My si myslíme, že ten instrument, jak byl navržený, není dobrý," řekl ministr.

Slamečka dodal, že se nemůže ztotožnit s návrhem vlády, která už dneska neexistuje. "Já jsem od nástupu do funkce konstantně vyjadřoval názor, který směřoval k diferenciaci sazeb," uvedl.

Druhý, přísnější návrh připravila nezařazená poslankyně Věra Jakubková. Podle ní by kamiony neměly na silnice vyjet například v pátek od 15 do 20 hodin. Upravovaly by se i časy zákazu jízdy v sobotu i v neděli.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme