Omezíme šetření a nastartujeme hospodářský růst, plánují lídři EU

Velkým škrtům v rozpočtu a zvyšování daní možná bude prozatím konec. Lídři členských zemí Evropské unie se v Bruselu dohodli, že chtějí nejen šetřit, ale také podpořit růst. To má snížit současnou rekordní nezaměstnanost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři zemí EU se na summitu v Bruselu shodli na zpomalení úsporných opatření

Lídři zemí EU se na summitu v Bruselu shodli na zpomalení úsporných opatření | Zdroj: Reuters

Úspory jsou podle politiků stále nutné, mohou však být pomalejší. „K trvale vyrovnaným rozpočtům není možné se pouze proškrtat, pro ně je nezbytné mít i hospodářský růst,“ zdůraznil premiér Petr Nečas.

Zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska dodal, že mimo záznam potvrdili i někteří členové české vlády, že škrtat se bude méně také v Česku. Zároveň však upozornil, že jedním z důvodů budou i parlamentní volby plánované na příští rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Země EU plánují omezit šetření, podpořit růst a snížit nezaměstnanost. Podrobnosti přiblížil zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska.

Podle lídrů EU je hlavním úkolem boj proti nezaměstnanosti. V Evropě je bez práce více než 25 milionů lidí, obrovská nezaměstnanost je hlavně mezi mladými lidmi. V zemích, jako je Španělsko nebo Řecko, je více než polovina lidí mladších 25 let bez práce.

„Boj proti nezaměstnanosti mladých musí být naší hlavní prioritou,“ říká německá kancléřka Angela Merkelová. Její lucemburský kolega se kvůli tomu dokonce bojí výbuchu sociální revoluce.

„Všichni si uvědomujeme rostoucí frustraci a zoufalství,“ připouští evropský prezident Herman Van Rompuy. V Bruselu v tu dobu proti úsporám demonstrovaly tisíce lidí.

Evropští lídři proto chtějí dát miliardy třeba na podporu zaměstnanosti mladých. V některých zemích unie je bez práce víc než polovina lidí mladších 25 let, v Česku je to asi pětina.

Nejvíc ohrožené oblasti proto dostanou finanční pomoc. Celkem to bude 6 miliard eur, tedy přes 150 miliard korun. Podle zpravodaje by část z těchto peněz měla přitéct i do ČR, konkrétně na Ústecko a Karlovarsko.

Podle premiéra Petra Nečase to ale neznamená, že by teď mohly země unie utrácet stejně jako před krizí. „Hospodářský růst lze stavět pouze na zdravých veřejných financích,“ připomíná.

Ondřej Houska, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme