ÖMV investovala do ropných polí v severní Africe a akcie klesají

Rakouské ropné společnnosti ÖMV klesají ve Vídni akcie o 3,8 procenta. Pokles přitom přichází jen krátce poté, co společnost převzala aktivity společnosti Pioneer Natural Resources v Tunisu. Obchod za 800 milionů dolarů má podle rakouských novin der Standard produkci ÖMV v severní Africe zdvojnásobit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropné plošiny

Ropné plošiny | Foto: Comstock Images

„ÖMV potřebuje posílit těžbu ropy a severní Afrika je z tohoto pohledu pro firmu klíčová,“ myslí si analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. „ÖMV již vlastní v Tunisku některá těžební pole, pravděpodobně počítá s nějakými úsporami, s nějakými synergickými efekty,“ dodává.

S akvizicí ÖMV mimo jiné získala obce na průzkum nových ložisek, nových nalezišť ropy a to je podle Hatlapatky asi hlavní důvod, proč se obchod uskutečnil.

Nejistota v regionu však ovlivňuje pozici ÖMV na trhu, nejen na ceně akcií, ale působení ÖMV na severu Afriky může zároveň nepříznivě ovlivnit rating firmy. „Jde o velkou investici. Společnost bude muset prokázat, že je schopna tyto aktiva financovat, aby nedošlo ke snížení ratingu. Aktiva se musí zaplatit a ÖMV není v kondici, kdy by se tak velké akvizice neodrážely na ratingu společnosti,“ popisuje Hatlapatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Hatlapatka ve Světě o druhé Rádia Česko

To, že se firma rozhodla koupit aktiva v Tunisku ale asi největší vliv na cenu akcií nemá. Byť je Tunisko po nedávných nepokojích investory stále vnímáno jako nestabilní region, cenu akcií ÖMV teď podle Hatlapatky spíše více ovlivňuje dění v Libyi. „Akvizice byla oznámena dříve a na akciovém trhu je započítána, dnešní pokles souvisí se situací v Libyi, neboť ÖMV má aktiva i v této zemi. Třeba i italská ENI má v Libyi těžební aktiva a klesá také o čtyři až pět procent,“ vysvětluje.

Ondřej Černý, Barbora Kreuzerová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme