Omyl statistiků terčem kritiky

Ostrými slovy nešetří poslanci na adresu Českého statistického úřadu. Chybné údaje o bilanci zahraničního obchodu podle nich výrazně poškodily například data o vývoji hrubého domácího produktu za minulý rok a tím i nazírání zahraničních investorů na Českou republiku jako na zajímavý trh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

Podle člena rozpočtového výboru za ODS Vlastimila Tlustého by mělo vedení úřadu okamžitě složit svoje funkce. "Buď by se měl Český statistický úřad dobrovolně přejmenovat na Český matoucí úřad, anebo by jeho předsztavitelé měli rezignovat," řekl Tlustý Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tlustý: Kritika ČSÚ

Nesprávné údaje o bilanci zahraničního obchodu hodnotí jako velmi závažnou chybu i premiér Vladimír Špidla. Nemyslí si, že by hned měla být odvolána předsedkyně úřadu Marie Bohatá. Nějaké důsledky z chyb ČSÚ se ale podle premiéra vyvodit musí.

Šéfka Českého statistického úřadu Marie Bohatá je přesvědčena, že její úřad utrpěl na pověsti, přestože podle ní prvotní chyba vznikla na Generálním ředitelství cel. Pro Radiožurnál uvedla, že chybná data opravili co nejdříve.

Český statistický úřad se dopustil chyby při analýze zahraničního obchodu a téměř půl roku mátl trh nepravými čísly. Schodek obchodní bilance za jedenáct měsíců loňského roku tedy nečiní 94 miliard korun, ale je téměř poloviční! Opravené číslo - 55 miliard - svědčí o rostoucí výkonnosti našich exportérů. Celkový deficit za loňský rok tak statistici odhadují na 70 až 80 miliard korun, což by znamenalo výrazné zlepšení oproti předloňskému roku.

Chyba prý vznikla u celníků, kteří nezaregistrovali zboží za desítky miliard korun vyvezené po takzvaném zušlechtění. Následkem toho se budou muset opravit i údaje o růstu hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí minulého roku. V reakci na oznámení statistického úřadu okamžitě česká měna posílila ve čtvrtek na 31 korun a 50 haléřů za euro.

Po vyhodnocení omylu Český statistický úřad opravil v pátek i růst HDP za loňské 3. čtvrtletí. Hrubý domácí produkt vzrostl o 2,7 procenta, nikoliv o dosud uváděných 1,5 procenta. Domácí ekonomika tak v loňském třetím čtvrtletí nezpomalila tempo růstu, ale podobně jako v okolních kandidátských zemích zrychlila. Úřad ale upozornil, že dnešní opravený údaj je pouze orientačním číslem. Zpřesnění odhadu zveřejní ČSÚ 20. března spolu s růstem HDP za 4. čtvrtletí.

Milan Kopp, Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme