On-line platby potvrdíte díky selfie. MasterCard chce novinku letos zavést v Česku

Společnost MasterCard plánuje letos v Česku zavést autorizaci on-line plateb prostřednictvím selfie snímku tváře uživatele mobilního telefonu. V současnosti jedná s několika tuzemskými bankami o zavedení služby. Na veletrhu Mobile World Congress to v úterý řekl generální ředitel MasterCard ČR a Slovensko Miroslav Lukeš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Selfie, focení, fotografování, fotografie, fotka (ilustrační foto)

Selfie, focení, fotografování, fotografie, fotka (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, pixabay.com, 926663

Takzvanou selfie pay už MasterCard nabízí například v Nizozemsku. „Ověřili jsme si, že to je právně možné. V současnosti jednáme s několika partnery," uvedl generální ředitel MasterCard ČR a Slovensko Miroslav Lukeš. V Česku již funguje autorizace plateb prostřednictvím otisku prstu v mobilním telefonu.

U své mobilní peněženky Masterpass, kterou v Česku využívá přes 100 tisíc lidí, firma chystá rozšířené použití.

V současnosti lze jejím prostřednictvím platit například ve vybraných obchodech nebo za pohonné hmoty, v budoucnu by to měl být například nákup občerstvení nebo jídla v restauracích, platba za vstupenky, úhrada parkovného nebo nákup jízdenek na hromadnou dopravu.

Aplikace chce bojovat proti ‚smrtícím’ selfies. Rozezná nebezpečné lokality

Číst článek

Součástí Masterpassu bude i možnost provedení karetních plateb mezi lidmi prostřednictvím služby MasterCard Personal payments.

Podle Lukeše je v Česku fenoménem používání bezkontaktních platebních karet, které tvoří 83 procent transakcí, což je nejvíce v Evropě. Použití mobilních telefonů k bezkontaktním platbám prostřednictvím technologie NFC by se mělo do roka rozšířit ze stávajících desítek tisíc používaných zařízení na stovky tisíc.

„Uživatelé placení prostřednictvím mobilů jsou mnohem aktivnější než u běžných platebních karet," dodal Lukeš.

V Česku je přes 11 milionů platebních karet, z toho sedm milionů provozuje MasterCard. Ročně se prostřednictvím platebních karet uskuteční zhruba půl miliardy transakcí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme