OP Prostějov chce odvrátit úpadek i prodejem majetku

Podaří se zachránit největší český oděvní podnik OP Prostějov před bankrotem? Od včerejška je ztrátová, těžce zadlužená firma na vlastní žádost v insolvenčním řízení. A dnes její krizový manažer Jiří Tuvora uvedl, že se pokusí odvrátit úpadek prodejem nadbytečného majetku a větší efektivitou výroby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OP Prostějov

OP Prostějov | Foto: Tomáš Adamec

Firma dluží věřitelům více než miliardu a půl. Generální ředitel Oděvního podniku Jiří Tuvora věří, že kroky, o nichž uvažuje, můžou situaci podniku výrazněji zlepšit. Tržní hodnotu majetku, který chce společnost prodat, ale zatím nezná.

"Bude se jednat o zbytné nemovitosti, které jsme opustili v nedávné době. Jsou zastaveny věřitelským bankám a budou se na ně hledat kupci," řekl v Ozvěnách dne Radiožurnálu s tím, že prodej budov by mohl řádově vynést desítky milionů korun.

Z OP Prostějov musela za dva roky odejít zhruba polovina zaměstnanců, teď jich je asi patnáct set. Podnik od pondělka vyrábí jen čtyři dny v týdnu. Propouštění se v tuto chvíli podle Tuvory bude týkat jen administrativních pracovníků, maximálně půjde o desítky lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krizový generální ředitel OP Prostějov Jiří Tuvora v Ozvěnách dne Radiožurnálu

"Pravděpodobnost propouštění výrobních dělníků je na první čtvrtletí nula, tam jsme se dohodli s odborovým svazem, že propouštět nebudeme, že necháme jen volné odchody do předčasného důchodu nebo do důchodu," řekl krizový ředitel Tuvora.

Důvodů, které OP Prostějov dovedly až k insolvenčnímu řízení, je podle něj řada. Především to ale bylo nezachycení trendu snižování počtu zakázek, přičemž náklady zůstaly stejné jako v době, kdy měl podnik zakázek hodně.

"Já to světlo na konci tunelu vidím, ale teď už to bude i v rukách insolvenčního správce a věřitelského výboru," vyjádřil se krizový generální ředitel OP Prostějov o vyhlídkách na záchranu firmy.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme