OP Prostějov se propadá, výrobu se ale snaží zachovat

Situace největší tuzemské textilky prostějovského Oděvního podniku se dál zhoršuje. Od prohlášení konkurzu na počátku května se ztráta zvýšila o dvacet tři miliony korun a dosahuje nyní zhruba 211 milionů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejna OP Prostějov

Prodejna OP Prostějov | Foto: Tomáš Adamec

Účetní výsledky podniku ovlivnilo i odstupné pro odcházející zaměstnance, které jen v dubnu dosáhlo bezmála čtyřicet šest milionů korun. Částku ale ve skutečnosti lidé nedostali, protože ji firma nemá.

I když výroba pokračuje, zvláštní insolvenční správce pro prodej majetku Jiří Kocvrlich připravuje seznamy, co firma může prodat.

„Nemovitosti jsou asi na čtrnácti listech vlastnictví, takže majetek je to rozsáhlý. Jedná se o nemovitosti mimo areál, jsou to rekreační střediska, některé provozy, ubytovny. Za transparentní považujeme prodej v dražbách,“ řekl Kocvrlich.

Prostředky se firma bude snažit získat i prodejem skladových zásob v hodnotě asi dvou set milionů korun. Využije k tomu část svých podnikových prodejen, které proto dočasně zachová v provozu.

„Zpracujeme tři varianty rozprodeje majetku za použití těchto prodejen. Hrazení nákladů s prodejem v rámci provozu prodejen je určitě levnější způsob zpeněžení,“ vysvětlil zvláštní insolvenční správce pro prodej majetku Jiří Kocvrlich.

Nestandartní kroky ředitele

Insolvenční správce Jaroslav Svoboda pro nestandartní kroky ihned propustil dosavadního ředitele podniku Jiřího Tuvoru. Tvrdí, že Tuvora jednal o vyvedení výroby oděvů, takzvaných měřenek včetně ochranných známek na Slovensko.

Jiří Tuvora - ředitel OP Prostějov. | Foto: Tomáš Adamec

Dalším nestandardním krokem bývalého šéfa OP byla podle Svobody skutečnost, že se do distribuce měřenek pokusil zapojit firmu, ve které byl společníkem. Po odvolání z funkce se Tuvora údajně pokusil z počítačů zkopírovat data o výrobním programu.

Sám Tuvora označil tyto výroky za lživé, ničím nepotvrzené a záměrně zkreslené.

Igor Maňour, Zuzana Kopuletá, Anna Kajlíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme