Opatovice nabídly Czech Coalu novou smlouvu. Rozhodne se za týden

Opatovické elektrárny nabídly uhelné společnosti Czech Coal novou smlouvu na dodávky. Firma má týden na rozmyšlenou. Mezi oběma společnostmi se v červnu rozhořel obchodní spor, který vyvrcholil přerušením dodávek hnědého uhlí. Jejich obnovení nařídil předběžným opatřením soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice | Foto: Elektrárny Opatovice, a.s.

Pondělní jednání je podle zástupce elektráren Petra Zadáka prvním krokem v urovnání situace a k zajištění dostatečného množství uhlí i po novém roce.

„Ta vstřícnost spočívá v tom, že navrhujeme Czech Coalu, že jsme ochotni platit za dodávky uhlí předem. To znamená, že Czech Coal nebude mít obavu proto, že Opatovice by nechtěly nebo nechtějí za uhlí platit,“ řekl Zadák. Zástupcům Czech Coalu předala elektrárna návrh smlouvy, který je již opatovickou stranou podepsán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem sporu společností Czech Coal a Elektrárny Opatovice sledoval redaktor Martin Drtina

Firma ovládáná těžařem Pavem Tykačem má na rozhodnutí čas do 12. srpna. Platby předem by měly utnout spory, kdy Czech Coal tvrdí, že jí elektrárna dluží, a Opatovice naopak namítají, že u těžařů mají naopak přeplatek.

Elektrárna se poté, co do ní nepřijel vlak s objednaným uhlím, obrátila na soud a ten předběžným opatřením rozhodl, že Czech Coal musí dodat do konce roku asi milion tun uhlí. To by mělo stačit téměř na dvě topné sezóny, samozřejmě ale za předpokladu, že soudní rozhodnutí zůstane v platnosti.

Czech Coal se proti němu odvolal a pokud by mu dal krajský soud za pravdu, mohlo by to dodávky ohrozit. Společnosti se navzájem drží v šachu. Elektrárna bez uhlí teplo vyrábět nemůže a naopak těžař bez elektrárny nemá pro své uhlí odbyt.

Protože ale za odběratelem je několik desítek tisíc domácností, které jsou na dodávkách tepla závislé, soud jim přiznal ochranu. Pokud Tykačovo impérium dnešní návrh Opatovic odmítne, potvrdí tím, že ve skutečnosti jde firmě úplně o něco jiného. Czech Coal s médii nekomunikuje.

Martin Drtina, Vlasta Gajdošíková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme