Na Opavsku už rozdávají výpovědi. Kvůli cenám energií se firmy stěhují za hranice, třeba do Polska

Vysoké ceny energií se už naplno projevily v průmyslových firmách. Například na Opavsku už dostaly desítky lidí výpovědi a některé společnosti začaly stěhovat výrobu do zahraničí. Své zboží nedokážou prodat, protože do výsledné ceny započítávají výrazně vyšší náklady.

Bolatice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chudoba, ilustrační foto

chudoba, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Mám z toho velikou ‚radost‘, protože jsem samoživitelka, mám doma syna. Co bude dál, nevím. Absolutně nemám představu,“ řekla Ludmila Petrková poté, co dostala výpověď.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k tématu zjišťoval reportér Martin Knitl

Pracovala ve firmě Conrop, která vyrábí velkoobjemové vaky. „Nejsem jediná propuštěná, dělám tady deset let,“ dodala.

Jinak to nešlo, krčí rameny ředitel firmy Karel Pavlíček. Od sousední společnosti Lanex v Bolaticích na Opavsku nakupuje speciální polypropylenovou pásku nutnou k výrobě vaků. Už ji ale zaplatit nedokáže. O práci přišlo 20 lidí.

„A jsme nuceni přesouvat výrobu do zahraničí, takže aktuálně pracujeme na přesunu výroby do Turecka, kde jsou levnější energetické i lidské zdroje,“ vysvětluje. Přitom s Lanexem sídlí prakticky v jedné budově.

Stejná situace v Lanexu

I v Lanexu se už propouští, o práci přišli také všichni agenturní zaměstnanci včetně Ukrajinců.

‚Před dvěma lety jsem platil 86 haléřů, na podzim by to bylo 9 korun.‘ Kvůli cenám energií končí živnostníci

Číst článek

Ředitel Lanexu Jiří Brož ukazuje na poslední část energeticky náročné extruzní linky, která je ještě v provozu. I ta ale skončí během několika dnů a tato část výroby se stěhuje do blízkého Polska do dceřiné firmy. Za elektřinu teď firma platí 12krát více než dříve

„Od příštího týdne nepojede žádná extruzní linka, všechno budeme vyrábět v Polsku, kde to zastropování je na úrovni 140 eur, což nás dostává zpátky na trhy,“ vysvětluje Brož.

Doufá, že se podaří cenu energií zastropovat, dokud je ještě čas. Nejistota mezi zaměstnanci je velká.

Krizové scénáře doslova na spadnutí má také nedaleká firma PF plasty, ostravská strojírenská společnost Witkowitz a mnohé další.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme