Ropný kartel od srpna zvýší těžbu. Chce snížit cenu za barel, která vystoupala na dvouapůlleté maximum

Zástupci zemí skupiny OPEC+ se dohodli na postupném zvyšování těžby od srpna. Do konce roku budou měsíčně zvyšovat denní produkci o 400 000 barelů ropy, uvedla skupina v prohlášení po dnešním jednání. Ropný kartel tak chce zmírnit ceny suroviny, které během zotavování světové ekonomiky z pandemie covidu-19 vystoupaly na dvouapůlletá maxima.

Tento článek je více než rok starý.

Vídeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opec logo

Opec logo | Zdroj: Reuters

Skupina se též shodla na prodloužení platnosti dohody o omezení těžby do konce roku 2022. Původně měla dohoda platit do dubna 2022. Vznikl tak manévrovací prostor pro případ, že by mutace koronaviru zkomplikovaly zotavení globální ekonomiky.

Rusové mají vůči Evropě obrovský vydírající potenciál v ropě a plynu, uvažuje ekonom Lacina

Číst článek

Skupinu OPEC+ tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem. Po kolapsu poptávky způsobeném pandemií se skupina dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Postupně však těžbu zvyšuje, a to díky oživení globální ekonomiky a také proto, že cena suroviny už se zotavila. V současnosti dohodnuté snížení činí 5,8 milionu barelů denně.

V dubnu se skupina dohodla na postupném zmírňování těžebních omezení v období od května do července. Neshody mezi Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty na počátku července přinutily OPEC+ zrušit rozhovory o dalším zvýšení těžby.

Rijád i SAE podporovaly okamžité zvýšení produkce, ale emiráty se postavily proti saúdskoarabské iniciativě prodloužit pakt do prosince 2022, aniž by získaly vyšší těžební kvótu. V zájmu překonání neshod se nakonec skupina OPEC+ domluvila na nových těžebních kvótách pro několik členů od května 2022, včetně SAE, Saúdské Arábie, Ruska, Kuvajtu a Iráku.

Podle výpočtů agentury Reuters celková úprava zvýší dodávky od května příštího roku o 1,63 milionu barelů denně. V SAE se základní údaj těžby, z níž se počítá snížení, zvýší od května 2022 na 3,5 z dnešních 3,2 milionu barelů ropy denně. Saúdské Arábii a Rusku se zvýší těžební kvóta na 11,5 ze současných 11 milionů barelů denně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme