OPEC jedná o snížení těžby ropy

Ministři ropného průmyslu členských zemí Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC jednají ve Vídni. Na schůzce by se mělo rozhodnout o dalším snížení těžby ropy. Kartel zřejmě sníží produkci o jeden až jeden a půl miliónu barelů denně. Pokusí se tak stabilizovat ceny ropy a případně je zvýšit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Saúdská Arábie by ale při jednáních ráda prosadila omezení celkové produkce až o 2 milióny barelů denně. Rusko se podle agentury Reuters nechce nechat nutit k žádným ukvapeným rozhodnutím. O tak vážných otázkách se podle něj nedá rozhodnout během několikahodinového jednání.

Cena klíčového termínového kontraktu na severomořskou ropu Brent se dnes dopoledne prudce snížila a dostala se tak znovu pod 20 dolarů za barel. Důvodem jsou spekulace, podle kterých členové Organizace zemí vyvážejících ropu nemusí ke snížení produkce vůbec sáhnout.

Zástupci některých členů kartelu totiž dali najevo, že nemusí produkci vůbec snížit, pokud se mu ke stejnému kroku nepodaří přesvědčit i Rusko. To je mimo OPEC jedním z nejvýznamnějších producentů, zatím však nemá v úmyslu k žádným rychlým opatřením sahat. Také Norsko dnes popřelo, že by se kdy zavázalo ke snížení těžby ropy.

Milan Kopp, Radek Fischer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme