OPEC nevidí důvod ke zvýšení těžby ropy

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC nevidí důvod ke zvyšování limitů těžby. Po schůzce s představiteli Evropské unie to v Bruselu řekl prezident OPECu, alžírský ministr energetiky a důlního průmyslu Šalíb Chalíl. Producenti ropy viní z vysokých cen geopolitickou situaci ve světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Miroslav Konvalina

"Dodáváme na trh ropy dost. Máme ještě rezervy a zásoby suroviny, které mohou okamžitě uspokojit několikadenní potřebu," uvedl prezident OPEC Šalíb Chalíl. O případném zvýšení těžby chtějí země sdružené v kartelu jednat až v září. Podle členských zemí je na vině vysokých cen klesající síla amerického dolaru a také existence několika ohnisek napětí ve světě.

"Nemyslím, že by mohl OPEC nějak ovlivnit geopolitickou situaci. Od toho jsou tu jiní. "Pokud existuje ohrožení v oblastech produkujících ropu, nebo tam, kde by se ropa mohla těžit, samozřejmě na to trh zareaguje," řekl Šalíb Chalíl.

Evropská unie už na svém summitu na konci minulého týdne řešila problém vysokých cen paliv. Podle předsedy Evropské komise je třeba hledat nové zdroje energie a naučit se s ní lépe hospodařit.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme