OPEC předpokládá další pokles poptávky po ropě

Poptávka po ropě bude letos výrazně nižší, než se až dosud předpokládalo. Očekává to ropný kartel OPEC. Svůj odhad zdůvodnil mimojité zpomalením ekonomického růstu ve velkých průmyslových zemích. Kvůli chatrným vyhlídkám světové ekonomiky by měla být poptávka po ropě nižší i v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na tomto místě se v roce 1967 začala psát historie těžby ropy v Ekvádoru.

Na tomto místě se v roce 1967 začala psát historie těžby ropy v Ekvádoru. | Foto: Zbyšek Podhrázský

„Pokud se opravdu dočkáme nějakého výraznějšího zpomalení hospodářského růstu ve světě, nebo pokud se dočkáme recese například ve Spojených státech, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě, mohlo by se to odrazit i na cenách ropy, které by mohly klesat. Otázka ale je, jak velké to zpomalení bude,“ říká Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes na Radiožurnálu byl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum

OPEC již v minulosti prohlásil, že jako ideální považuje cenu okolo 80 dolarů za barel ropy. Nyní se pohybuje nad úrovní 110 dolarů za barel.

„Ceny na českých čerpacích stanicích reagují na změny na trhu s ropou zhruba s týdenním zpožděním. Nicméně nejsou to jen ceny ropy, které určují cenu pohonných hmot. Stejně důležitým faktorem je například i kurs koruny vůči dolaru. Nyní například koruna vůči dolaru prudce oslabuje a pohonné hmoty kvůli tomu budou zdražovat. Dalším faktorem jsou distribuční marže,“ vysvětluje Čermák.

Nejistotu na trhu s ropou vzbuzuje i situace v Libyi. Není totiž jasné, za jak dlouho se podaří rebelům zemi plně ovládnout a obnovit produkci ropy v její dřívější výši. Tamní rafinérie ale nebyly více poškozené, mohlo by se jednat o několik měsíců. Záleží ale na tom, za jak dlouho se situace v zemi stabilizuje a to umožní návrat mezinárodních těžařských společností.

Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme