OPEC v lednu zřejmě sníží těžbu asi o milión barelů

Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) s největší pravděpodobností na své lednové schůzce sníží těžbu, a to o zhruba jeden milión barelů denně. Řekl to listu Ar-Raj al-Ámm kuvajtský ministr ropného průmyslu šajch Saúd Násir Sabah. Stane se tak, pokud budou ceny klesat podobným tempem jako dosud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K rozhodnutí snížit těžbu o jeden milión barelů přispěje i vidina příchodu jara a léta, kdy je poptávka nižší, a celkový pokles světové poptávky. Minulý měsíc kuvajtský ministr řekl, že OPEC nedovolí pokles cen ropy k minimálním úrovním roku 1998, tedy pod deset dolarů za barel. Dodal, že realistický není ani pokles ke 22 USD, což je dolní hranice cenového rozpětí, které si ropný kartel stanovil na 22 až 28 USD. OPEC letos s cílem stlačit vysoké ceny ropy do preferovaného rozpětí zvýšil těžbu ropy celkem čtyřikrát. Celkový těžební limit organizace tak je nyní o téměř čtyři milióny barelů denně vyšší než na počátku roku.

Cena klíčové ropy Brent klesla v pátek na 26,70 USD za barel a za posledních sedm dní tak ztratila již asi 20 procent. Cena ropného koše OPEC byla na konci minulého týdne na 26,20 USD.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme