OPEC zvažuje navýšení produkce ropy. Její cena klesá

Ropný kartel OPEC zvažuje mimořádnou schůzku, na které by řešil náhradu dodávek ropy za výpadky způsobené občanskou válkou v Libyi. Barel obchodovaný v New Yorku na tuto informaci v noci na dnešek zareagoval oslabením o bezmála 70 centů. Už včera přitom zlevnil o více než 40 centů. Někteří experti tvrdí, že trh tak alespoň pro tuto chvíli považuje libyjskou krizi za vyřešenou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy

Těžba ropy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Členové OPEC včera připustili, že by kartel poprvé po dvou letech mohl navýšit produkci ropy. Jak ale připomněl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák, někteří členové kartelu, například Angola nebo Kuvajt, tvrdí, že by měl OPEC se zvyšováním těžby ještě počkat. „Velmi důležité bude, jak se k situaci postaví Saudská Arábie, která má v rámci kartelu velkou váhu,“ řekl na Rádiu Česko.

Co se týká krize v Libyi, ta je podle analytika už v aktuálních cenách ropy započítána. Investoři se podle něj ani tak neobávají toho, že by celá produkce ropy v Libyi byla odstavena mimo provoz, ale spíše toho, že se nepokoje přesunou do dalších zemí, které jsou významnými producenty ropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen ropy jsme na Rádiu Česko hovořili s analytikem společnosti Colosseum Petrem Čermákem.

„Zatím se situace na pár dní uklidnila, ale kdyby zde byly nějaké náznaky demonstrací v jiných zemích, tak by to ropu mohlo podpořit dál,“ řekl.

I když OPEC nyní oficiálně hovoří o možnosti navyšování produkce ropy, podle některých analytiků k tomu už nějakou dobu neformálně stejně dochází. S tím souhlasí i Petr Čermák. Připomněl, že OPEC těží již několik měsíců více ropy, než k čemu se zavázal na pravidelných zasedáních, překračuje své domluvené limity těžby.

„Když se podíváme na trh s ropou, zatím se nedá hovořit o nedostatku ropy, že by byl hlavním problémem, který tlačí cenu ropy vzhůru. Spíše ji tlačí obavy z přelití nepokojů do jiných zemí a z možných výpadků produkce v budoucnu. Takže gesto OPEC by mohlo situaci alespoň na chvíli uklidnit, protože by tím kartel dal najevo, že hodlá zakročit v případě nepřiměřeného růstu cen,“ vysvětlil.

K zastavení růstu cen pohonných hmot zatím nedojde

Cena ropy už druhý den po sobě klesá. Možný cenový šok, o kterém mluví například ekonom Nouriel Roubini, se tak zatím nekoná. Některé hlasy proto hovoří o zastavení růstu cen pohonných hmot. Čermák ale v této souvislosti upozorňuje, že zatím jsme svědky pouze dvoudenního poklesu ceny ropy, který navíc není extra významný.

„Takže to nutně nemusí znamenat, že ceny ropy by skončila v růstu. Boje v Libyi pokračují a pořád hrozí, že se nepokoje přesunou do dalších zemí,“ řekl.

„Co se týká cen pohonných hmot, v průběhu tohoto týdne bychom se u čerpacích stanic ještě neměli dočkat zastavení růstu cen. Ten ještě bude pokračovat, nicméně by měl už být menší než minulý týden,“ uvedl analytik s tím, že příští týden by se ceny už mohly stabilizovat.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme