OPEC zvažuje omezení přebytku ropy na trhu. Saudská Arábie nesouhlasí

Ministři ropného kartelu OPEC budou hlasovat o omezení přebytku ropy na trhu. Právě vysoká nabídka suroviny a obavy z útlumu globální ekonomiky výrazně snižují její cenu. Ta opět klesla pod 100 dolarů za barel. Proti záměru snížit zásoby ropy se postavila Saúdská Arábie, která patří k největším těžařům ropy z celé skupiny OPEC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační obrázek

Těžba ropy, ilustrační obrázek | Foto: Comstock Images

Analytik ČSOB Petr Báča na Rádiu Česko upřesnil, že cena ropy se nyní pohybuje kolem 98 dolarů za barel. Pokud by OPEC odhlasoval omezení těžby ropy, byl by to podle něj pozitivní impuls pro cenu ropy.

„Ale nedomnívám se, že k tomu dojde. Myslím si, že kvóta pro těžbu ropy celého kartelu zůstane nezměněna a bude nadále činit 30 milionů barelů ropy denně,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministři ropného kartelu OPEC budou hlasovat o omezení přebytku ropy na trhu O tématu jsme na Rádiu Česko mluvili s analytikem ČSOB Petrem Báčou.

Zároveň ale upozornil, že kvóta sama o sobě nehraje důležitou roli. „Například Saudská Arábie, která jako jediný člen OPEC navrhuje zvýšení oficiálního limitu, těžila nad rámec toho, co těžit měla. A reálný výstup OPECu činil v první polovině letošního roku přes 31 milionů barelů denně. Takže je třeba tu kvótu vnímat s rezervou,“ dodal.

Mezinárodní energetická agentura varuje před snižováním přebytku a upozorňuje na chystané embargo na dovoz íránské ropy. Podle analytika embargo ale už tak trochu působí nyní.

„Podle nejnovějších dat, která máme k dispozici, těžba ropy v Íránu velmi výrazně klesá, asi o milion barelů ropy denně. Takže si myslím, že sankce Západu už se do íránské produkce promítají,“ uvedl.

„Ale na druhé straně zde máme mnohem vyšší výstup ropy z Iráku, než na jaký jsme byli zvyklí. A je zde i vyšší produkce Saudské Arábie. Takže myslím, že na embargo, které začne působit od 1. července, je svět dobře připraven a je zvládnutelné,“ uvedl analytik ČSOB Petr Báča.

Martin Křížek, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme