Opel se vládní miliardové pomoci nedočká

Opel žádné peníze od německé vlády nedostane. Automobilka žádala státní záruky ve výši zhruba miliardy eur. Kancléřka Angela Merkelová chce ale pro firmu, která má v Německu čtyři továrny, najít jinou cestu pomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrátnice do automobilky Opel

Vrátnice do automobilky Opel | Foto: Jiří Hošek

Kancléřka Merkelová se dnes sejde s představiteli čtyř spolkových republik, ve kterých má Opel továrny. Jako možné řešení vidí získání pomoci od Evropské investiční banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o pomoci Opelu sledovala Klára Stejskalová

Ze státního rozpočtu Opel definitivně garance na úvěr nezíská. Podle ministra hospodářství Rainera Brüderle by takto masivní pomoc mohla narušit hospodářskou soutěž v automobilovém průmyslu.

Navíc ostatní automobily sídlící v Německu jsou na rozdíl od Opelu skutečně německé firmy. Ten je dnes už v držení General Motors. A Brüderle poukázal na to, že právě americký vlastník nese hlavní odpovědnost, hlavní břímě nákladu.

Miliardový zisk

Firma prý jen za první čtvrtletí vykázala čistý zisk kolem miliardy eur a značné množství peněz má na účtu. Takže toto všechno jsou důvody, proč Brüderle žádost o poskytnutí garancí na miliardový úvěr odmítl.

V současnosti má Opel v Německu čtyři továrny a v nich pracuje kolem 24 tisíc lidí. V Evropě je to celkově 50 tisíc. Odborový předák Opelu označil rozhodnutí ministra Brüderleho za hanebné.

Německá vláda je jediná, která se otočila k automobilce zády. Španělsko a Británie už pomoc slíbily a příslib garancí má Opel i z Polska a Rakouska, kde se auta také montují.

Opel se potácí v problémech už přibližně dva roky, původně se čekalo, že svou německou divizi prodá kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sběrbank.

Nakonec k prodeji nedošlo, ale Opel musí začít restrukturalizovat, přes osm tisíc lidí přijde o práci, došlo ke snížení platů a některé pobočky, jako například belgická v Antverpách se zavírají nebo už zavřely.

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme