Opel údajně potřebuje na záchranu čtyři miliardy eur

Státní pomoc ve výši čtyř miliard eur žádá vedení kriticky ohrožené automobilky Opel. Podle německého týdeníku Focus měla tato suma zaznít na páteční krizové schůzce v berlínském kancléřství. Opel tak zřejmě na své prozatímní přežití potřebuje výrazně více peněz, než se dosud myslelo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opel

Opel | Zdroj: ČTK

Polovinu ze čtyř miliard eur by Opelu měly půjčit nejrůznější banky. Ty tak ale podle šéfa dozorčí rady automobilky Carla-Petera Forstera učiní jen tehdy, pokud dostanou státní garance.

Týdeník Focus uvádí, že po spolkové vládě žádají manažeři Opelu 1,5 miliardy eur ve formě přímé kapitálové injekce. Německý týdeník rovněž uvádí, že ministry spolkové vlády pobouřilo zjištění, že Opel neodvedl do státní pokladny na daních ani cent, protože veškeré zisky putovaly za oceán mateřskému koncernu General Motors.

Z vládních kruhů taky stále častěji zaznívají hlasy, že kolaps Opelu je neodvratný. Myslí si to třeba státní tajemnice na ministerstvu hospodářství Dagmar Wöhrlová. Podle ní unikne Opel návrhu na konkurz jedině tehdy, pokud nabídne "jasnou pozitivní perspektivu".

O potížích Opelu si přečtěte také:
Schůzka o budoucnosti automobilky Opel byla bezvýsledná
Opel bojuje o přežití, napjaté je celé město Bochum
Německá vláda údajně zvažuje poskytnutí půjčky ohrožené automobilce Opel
General Motors zřejmě nezavře německé závody Opelu
Vážně ohrožené automobilce Opel chtějí pomoci německé spolkové země
Automobilka Opel žádá kancléřku Merkelovou o pomoc

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme