Opel v Antverpách je v ohrožení, vlámský premiér jede vyjednávat do Německa

Továrně firmy Opel v belgických Antverpách hrozí uzavření. Podle německého časopisu Der Spiegel chce vlastník Opelu - americká firma General Motors - propustit až pětinu z 55 tisíc zaměstnanců automobilky s pobočkami v Německu a Belgii. Premiér vlámského regionu Belgie se proto vydává na jednání do Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrátnice do automobilky Opel

Vrátnice do automobilky Opel | Foto: Jiří Hošek

Kris Peeters jede do Wiesbadenu, aby tam jednal s hesenským premiérem Rolandem Kochem. Jedním ze tří adeptů na uzavření by totiž mohla být právě továrna v Antverpách. Schůzka v Německu by mohla trochu vyjasnit zprávy, kterých se vlámský region obává.

Ministryně hospodářství regionální vlády Patricia Ceysensová prohlásila, že spekulací je příliš mnoho, ale vláda nemůže lidem dávat marné naděje. V úterý by mělo do Bruselu přijet vedení evropské centrály General Motors a mělo by být jasněji, jestli antverpská továrna padne nebo ne.

Drastické snížení mezd zaměstnanců Opelu řádově až o desítky procent je další variantou, jak ohroženou automobilku zachránit. Tudy by podle šéfa odborové rady závodu v německém Eisenachu mohla vést cesta k záchraně automobilky. Tento scénář údajně navrhují šéfové mateřského koncernu General Motors.

Jak odborový předák Harald Lieske řekl deníku Thüringer Allgemeine, zaměstnanci továrny v Eisenachu jsou ke krácení mezd svolní. Výměnou ale žádají garance, že se výrobu v durynském závodu podaří udržet.

Lieske si dokáže představit dohodu o snížení platů dělníků všech čtyř německých závodů Opelu a vznik dodatečné tarifní smlouvy. Sanační plán General Motors počítá s tím, že se v evropských závodech Opelu ušetří 950 miliónů eur.

Harald Lieske přiznal, že z amerického mateřského koncernu požadavky na drastické snížení mezd skutečně zazněly. V německých vládních kruzích se mezitím množí hlasy volající po podání návrhu na konkurz.

O potížích Opelu si přečtěte také:
Německá koalice se hádá, zda má poskytnout automobilce Opel státní pomoc
Opel údajně potřebuje na záchranu čtyři miliardy eur
Schůzka o budoucnosti automobilky Opel byla bezvýsledná
Opel bojuje o přežití, napjaté je celé město Bochum
Německá vláda údajně zvažuje poskytnutí půjčky ohrožené automobilce Opel
General Motors zřejmě nezavře německé závody Opelu
Vážně ohrožené automobilce Opel chtějí pomoci německé spolkové země
Automobilka Opel žádá kancléřku Merkelovou o pomoc

Pavel Novák, Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme