Opel v Antverpách po novém roce definitivně skončí

Agonie továrny Opel v belgických Antverpách končí. A není to příběh se šťastným koncem. V lednu se výrobní linky v této továrně definitivně zastaví. Rozhodnutí vyřklo evropské vedení firmy General Motors, která značku Opel vlastní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna Opel v belgických Antverpách

továrna Opel v belgických Antverpách | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Rozhodnutí není úplně neočekávané, protože už letos v lednu General Motors oznámil, že tuto továrnu chce zavřít. Mělo se to stát už v červenci, ale přece jen chtěl ještě hledat nějakého investora, kterému by závod prodal.

Mezitím už odešla polovina zaměstnanců továrny, vlámská vláda a odbory pro ně vyjednaly vysoké odstupné. Nejvyšší mohlo dosáhnout až 144 tisíc eur, což je částka, za kterou se už například pořídí domek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konci továrny Opel v Antverpách informoval v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj ČRo v Belgii Pavel Novák

Vedení GM do konce září hledalo investora, mluvilo se o tom, že je ve hře jedna americká firma a jeden čínský výrobce aut, ale nakonec se nedohodli a vedení oznámilo, že opravdu továrnu v lednu zavírá.

Stále tam pracuje přibližně 1300 zaměstnanců, do konce roku mají vyrobit ještě asi 10 tisíc vozů Opel-Astra. I je čeká odstupné, novou práci však budou v okolí Antverp hledat těžko.

Vlámové jsou ale zvyklí za prací dojíždět, jsou velice mobilní. Vedle mají také Nizozemsko, kde je docela nízká nezaměstnanost.

Kromě Belgie má Opel továrny například i v Německu, Velké Británii, Španělsku nebo Polsku. Volba nakonec padla na Belgii jednak proto, že tam vyráběné modely Astra už pomalu končí, a také z toho důvodu, že v této zemi General Motors očekával nejmenší odpor zaměstnanců, veřejnosti a vlády. A tento předpoklad vyšel.

Spekulovalo se ovšem také o tom, že německá vláda nabídla GM nějaké peníze za to, aby německé továrny přežily na úkor nějakých jiných.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme