Operátoru O2 loni klesl čistý zisk o 30 procent. Kvůli tlaku na zlevňování

Lidé i firmy stále více tlačí na mobilní operátory, aby snížili ceny volání a dalších služeb. To je podle analytiků hlavní důvod, proč firmám klesají zisky. Ukázaly to i hospodářské výsledky společnosti O2 za minulý rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 Czech Republic a.s.

O2 Czech Republic a.s. | Foto: O2 Czech Republic a.s.

Firma O2 v minulém roce vykázala pokles čistého zisku o 30 procent na čtyři miliardy korun. Někteří analytici jako hlavní důvod uvádějí právě tlak na ceny, který trvá už několik let.

„Na to telefonní operátoři zareagovali, když zavedli neomezené tarify, což mělo zpomalit tempo, kterým telekomunikační trh uvadal. Částečně se to podařilo,“ říká analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

S tím souhlasí i hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček. V posledních měsících na operátory podle něj také více tlačí velké firmy a instituce, které se dožadují obdobných výhod.

Přehrát

00:00 / 00:00

O2 v minulém roce vykázala pokles čistého zisku o 30 procent. Více zjišťovala redaktorka Zuzana Petráňová

„A hlavně se zde začali více přetlačovat jednotliví operátoři v nabídkách svých služeb. Takže ano, je pravdou, že v posledních třech kvartálech je cenový tlak znát především v korporátních sférách. I sama společnost to komentuje obdobným komentářem,“ doplňuje Vaníček.

Firma v reakci na klesající zisky razantně osekává náklady, a loni kvůli tomu musela propustit stovky lidí. K podobným opatřením přistoupili i její konkurenti - společnosti T-Mobile a Vodafone, kterým po zavedení neomezených tarifů také klesají zisky.

Někdy proto dokonce společně sdílejí určité náklady, přestože si konkurují. Týká se to třeba správy vysílačů. Přesná čísla hospodaření operátoři T-Mobile a Vodafone zatím nezveřejnili.

Výši dividendy společnost nezveřejnila

Na zprávu o loňském hospodaření O2 už reagovali investoři, ale zatím ne výrazně. Akcie na pražské burze klesly zhruba o jedno procento. Investoři totiž čekají na informaci, která je pro ně velmi důležitá, a tou je výše dividendy. Jenže firma ji nezveřejnila ani nekomentovala, ačkoli to bývá obvyklé právě při vyhlášení hospodářských výsledků.

„Důvod je stále nevyřešené poskytnutí finanční pomoci majoritnímu vlastníku – PPF – či ukončení studie o případném rozdělení společnosti,“ vysvětluje Milan Vaníček a doplňuje:

„Tyto věci stále nejsou dokončeny a jsou spojeny s novým vlastníkem, neumožňují současnému managementu vyjádřit svůj názor na dividendu, neboť ještě to není v jejich moci, protože nevědí, jaké to může mít dopady.“

Firmě O2 se naopak daří na Slovensku. Tam její dceřiná společnost O2 Slovakia loni vykázala téměř o 8 procent vyšší tržby než v předchozím roce. Na rozdíl od Česka tam totiž není tak velká konkurence mezi operátory.

Hospodářský výsledek (čistý zisk a výnosy) největší tuzemské telekomunikační firmy O2 (2006 - 2014) | Foto: ČTK

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme