Opět stoupají ceny ropy

Ceny ropy se v průběhu dnešního obchodování na asijských trzích vydaly poměrně prudce vzhůru a po delší době se opět dotkly hranice 35 dolarů za barel. Důvodem byla úterní zpráva Amerického ropného institutu (API), podle které se zásoby topného oleje v USA minulý týden snížily o 665.000 barelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znovu se tak začínají objevovat obavy z nedostatku zásob před nadcházející zimní sezónou a tak cena termínového kontraktu na americkou lehkou ropu v 9:30 SEČ vzrostla na 35,06 USD za barel, což bylo 19 centů na předchozím závěrem v New Yorku. V průběhu obchodování na asijských trzích se ale cena prosincového kontraktu na okamžik zvýšila až na 35,13 USD.

Ačkoliv analytici i členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) upozorňují, že je pouze otázkou několika měsíců, než dodávky ropy začnou převyšovat poptávku, nespokojené se současnou situací jsou především Spojené státy. Ministr energetiky Bill Richardson proto v úterý prohlásil, že svět potřebuje ještě více ropy. „Stále si myslíme, že je zde problém s dodávkami, zkrátka, že svět potřebuje vyšší produkci,“ řekl.

Před začátkem obchodování v Londýně se výrazně zvýšila také cena prosincového kontraktu na severomořskou ropu Brent, který vyprší dnes po skončení obchodování. Cena před otevřením činila 33,15 USD za barel a byla zhruba o půl dolaru vyšší než v závěru úterní seance. „Skutečně se zdá, že pokles zásob destilátů táhne ceny vzhůru a právě na to se teď každý zaměřuje,“ řekl k vývoji na trzích jeden z dealerů.

Vyhlídky na další růst ceny ropy až k hranici 40 dolarů za barel se podle názoru analytiků stávají po úterní zprávě institutu API reálnější. Pokud by ale k výstupu až na takovou úroveň skutečně došlo, byl by to s vysokou pravděpodobností jen přechodný úkaz, který by měl velmi krátké trvání. Na nebezpečně nízké zásoby topného oleje tak má nyní vliv jakákoliv zpráva, která byť jen naznačuje, že by v nadcházejících dnech mělo v USA dojít k poklesu zásob ropy či k ochlazení počasí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme