Opozice je proti tomu, aby stát dal peníze OKD. Firma žádá miliardy

Sněmovní opoziční strany jsou proti tomu, aby stát dával peníze OKD. Společnost NWR, která OKD vlastní, měla údajně navrhnout, že zachová tisíce pracovních míst, pokud je vláda podpoří třemi miliardami korun. Návrh kritizuje i ministr průmyslu a obchodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Proti tomu, aby stát platil OKD, jsou ODS, TOP 09, KSČM i Úsvit Národní Koalice. Návrh NWR je nedůstojný i podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD. Situací v OKD se bude v pondělí zabývat vláda i tripartita.

„My jsme přesvědčeni, že firmě, která dlouhodobě neprosperuje, by neměla být její agonie prodlužována ze strany státu,“ uvedl argumenty ODS její poslanec Martin Novotný.

Situace v OKD je podle ministra průmyslu vážná. Má ji řešit nejbližší vláda i tripartita

Číst článek

„Roste ekonomika, proto jsme přesvědčeni, že by stát neměl nadále lít peníze do této černé díry. Měl by pomoci s rekvalifikacemi, měl by pomoci s rozvojem průmyslových zón, které by umožnily absorbovat pracovníky, kteří by ztratili práci,“ vysvětlil.

„Je to dlouhotrvající spor. Podle mého soudu je to hra na čas nebo tak trošku vydírání. Nám jde především o to, aby se ona pracovní místa udržela,“ zdůraznil předseda poslanců opoziční KSČM Pavel Kováčik.

O OKD bude jednat vláda a tripartita

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je situace v těžební společnosti OKD vážná a zdaleka nejde jen o osud ztrátového Dolu Paskov.

Hrozí podle něj propouštění a v krajním případě i vyhlášení konkurzu. Prioritou vlády je podle Mládka chránit horníky a zachovat sociální smír, ne pomáhat soukromé společnosti.

Společnost NWR, která vlastní OKD, žádá podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly, aby stát začal vyjednávat s odbory o snížení platů horníků.

Podle Středuly je nepřijatelné, aby se společnost NWR snažila převést zodpovědnost za hospodaření na stát. Aktuálním vývojem v OKD se bude v pondělí zabývat vláda i tripartita.

Důl Paskov | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme