Opozice nepřinutila vládu změnit postup privatizace dolů

Privatizace hnědouhelných dolů na severu Čech může dál pokračovat podle plánů vlády. Opozici se totiž ani po celodenní debatě nepodařilo ministry přesvědčit, aby probíhající prodej zastavili. Mimořádnou schůzi svolala kvůli pochybnostem s privatizací ODS. Vedly ji k tomu vážné výhrady ke způsobu, jakým stát vhodného kupce vybírá. Protestují také odboráři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odboráři ve sněmovně

odboráři ve sněmovně | Foto: Stanislav Zbyněk

Zrušení prodeje dolů, které už běží, a vypsání nových, věrohodnějších podmínek žádal ve sněmovně za ODS Martin Říman. "Nepamatuji, že by privatizační proces byl kdy v této zemi veden tak, že v závěrečném kole stojí proti sobě pět zájemců, z nichž tři mají problémy s policií," prohlásil před poslanci Říman.

Hnědouhelné doly vůbec neprodávejte, tlumočil stanovisko KSČM její předseda Miroslav Grebeníček. "S jistotou je možné předpovědět dva efekty: růst nezaměstnanosti a růst cen," varoval šéf komunistů.

Pochyby kvůli prodeji dolů mají ale i někteří sociální demokraté. Například Zdeněk Jičínský říká, že by vláda nejdříve měla mít jasnou energetickou koncepci. "Jsou tady otázky, které zodpovězeny nebyly," uvedl poslanec.

Vláda ale tvrdí, že vše probíhá podle zákona. Ministr průmyslu Milan Urban jakékoliv výhrady odmítá. "Tyto formulace je potřeba buď dokázat, nebo se za ně omluvit," prohlásil ministr na adresu opozice.

Po pětihodinové debatě plné hádek ani jeden z návrhů opozice dostatek zdvižených rukou nezískal. "Vláda obhájila své stanovisko, to je myslím jasný výsledek," kostatoval spokojený premiér Vladimír Špidla při odchodu ze sněmovny.

Odboráři oponují: jsme znechuceni, byla to komedie. "Doufáme, že k nějakému racionálnímu posunu dojde v poslaneckém klubu ČSSD. Takto, jak je to postavené, se vláda zcela znemožní," říká odborový předák ČEZ Luděk Prokop. O svých výhradách k prodeji doů a o dalším postupu se odboráři chtějí radit příští pátek..

V současnosti zůstává ve hře o státní podíl v Sokolovské uhelné už pouze management podniku. Firma OKD, ovládaná firmou Karbon Invest, dnes oznámila, že ve stanovené lhůtě příští týden závaznou nabídku nepodá. O Severočeské doly tak usiluje Appian Group a společnosti Oakfield a Škrobárna Brno.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme