Opozici se nepodařilo vrátit vládě balík protikrizových opatření

Snižování sociálního pojištění nebo rychlejší odpisy pro firmy - to jsou některé plány vlády, jak řešit ekonomickou krizi. Podrobně o nich v pátek informovala poslance. Opozici se nepodařilo vrátit kabinetu balík opatření zpět ani vládu zavázat k tomu, aby například do konce listopadu rozhodla o termínu přijetí eura, nebo aby nemohla do konce funkčního období nic privatizovat. O protikrizových opatřeních se ve sněmovně začalo mluvit už ve středu. Teď se k nim zákonodárci znovu vrátili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání Poslanecké sněmovny

jednání Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

I napodruhé se ve sněmovně o protikrizových opatřeních mluvilo několik hodin. Kabinet své plány hájil, opozice nešetřila kritikou. Podle ní hlavně přišla vláda s balíkem opatření pozdě a směřuje je špatným směrem.

"Je důležité, aby vláda konečně začala podnikat konkrétní kroky, které budou stimulovat dostatečně spotřebu domácností a podpoří export," řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Největším trnem v oku je pak pro ČSSD snižování sociálního pojištění. Do kabinetu se pustil i občanský demokrat Vlastimil Tlustý. Sám by přivítal, kdyby opatření více snižovala daň z příjmů lidem i firmám. "Česká ekonomika prochází ekonomickým pádem a to, co na to nasazuje česká vláda, neodpovídá velikosti toho problému."

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) ale s kritikou nesouhlasí. "Opozici zjevně nešlo o to hledat ta nejlepší možná opatření, ale šlo jí o vlastní exhibici."

Část protikrizových opatření bude muset schválit parlament. O většině z nich ale může rozhodnout vláda sama.

SOUVISEJÍCÍ PŘÍSPĚVKY:
Evropská komise chválí Česko za boj s hospodářskou krizí
Česko v EP znovu varovalo před protekcionismem při řešení krize
Vláda má hotový balíček protikrizových opatření

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme