Optimismus ekonomy opouští. V příštích letech čekají drobné recese i drobná oživení

Vloni touto dobou věštila většina ekonomů letošnímu roku mírnou vzpruhu a na rok příští odhadovali experti dokonce solidní rozjezd.Teď už ale jejich odhady nejsou tak optimistické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na této staré výrobní lince se stáčí hotový mošt rychlostí až 1000 lahví za hodinu.

Na této staré výrobní lince se stáčí hotový mošt rychlostí až 1000 lahví za hodinu. | Foto: Tomáš Adamec

A některé dokonce předpovídají, že Česko se letos propadá do recese hlouběji, než eurozóna jako celek. Navzdory zdravému bankovnímu sektoru a relativně uspokojivé práci s veřejným dluhem.

„Zhruba do roku 2008 ekonomiky hodně rostly, všichni jsme se hodně zadlužovali, a to, se teď na Západě děje je, že se prostě méně zadlužujeme. Jak firmy, tak lidi,“ připomněl analytik Raiffeisen bank Aleš Michl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj ekonomiky analytik Raiffeisen bank Aleš Michl

„A proto ekonomika roste pomaleji.Je to přirozený proces, nemyslím, že to je nějaká tragédie.“

Trend chápe jako přirozené vystřízlivění. „ Není to žádná krize. Protože, když se rozhlédnete po celé naší planetě, tak zde žije sedm miliard lidí. Dvě miliardy lidí nemají vůbec co jíst, dvě miliardy nemají kde spát. Pak jsou ještě dvě miliardy, které sní třeba o tom, že si někdy koupí motorku a pak je ta jedna miliarda, která řeší krizi.“

„Příští rok a třeba i další tři, pět let to bude ve stylu dvojitého w. Budou to malé recese střídané obdobími malého růstu,“ předpověděl další vývoj Aleš Michl.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme