Opuštění bochumského závodu zřejmě přijde Nokii draho

Situace kolem uzavření továrny na výrobu mobilních telefonů Nokia v německé Bochumi se dál dramatizuje. Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko žádá po finském koncernu 60 miliónů eur, tedy asi jeden a půl miliardy korun, na údajně neoprávněně čerpaných subvencích. Pokud by Nokia do konce měsíce nezaplatila, případ by se dostal k soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bochumská továrna a tzv. "stan solidarity"

Bochumská továrna a tzv. "stan solidarity" | Foto: Bartosz Wieliński

Pomalu ale jistě se naplňují hrozby německých politiků, že uzavření prosperujícího bochumského závodu přijde Nokii pořádně draho. Podle zemské vlády finská společnost neoprávněně čerpala subvence ve výši 41 miliónů eur. V rozporu se závazky totiž nevytvořila slibovaný počet pracovních míst.

Kabinet v Düsseldorfu si navíc naúčtoval úroky v astronomické výši více než 18 milionů eur. Pokud Nokia do konce března nezaplatí, vláda Severního Porýní-Vestfálska ji hodlá zažalovat.

Finský výrobce mobilních telefonů se nečekaně rozhodl uzavřít svoji bochumskou továrnu a výrobu přesunout do Rumunska a Maďarska.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme