Organizátoři tombol musejí zaplatit daň z jejího výnosu, čas mají do pondělí

Pořadatelé společenských akcí by neměli zapomínat na povinnost odvádět daně, pokud organizují tombolu. Výnos z tomboly totiž od roku 2012 podléhá dani se sazbou 20 procent. Pokud přiznání k odvodu z loterií nepodají, hrozí jim sankce za každý den prodlení ve výši 0,05 procenta z celkové částky určené ke zdanění. Poslední šanci mají v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přátelský ples

Přátelský ples | Foto: Kamila Kyseláková

Tombola je v Česku oblíbenou součástí plesů, tanečních zábav nebo jiných společenských akcí. Pro zúčastněné je to vítané zpestření.

Už tři roky ovšem platí, že organizátoři musejí z výnosů tomboly odvádět daně. Stejně jako třeba u loterií je sazba 20 procent.

Na tuto povinnost ale organizátoři často zapomínají. Kdo pořádal tombolu v prvních třech měsících letošního roku, má poslední šanci k podání přiznání v pondělí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořadatelé společenských akcí by neměli zapomínat na povinnost odvádět daně, pokud organizují tombolu. Čas mají do pondělí. Více Jitka Hanžlová

„Pokud tombola proběhne v prvním čtvrtletí roku 2015, provozovatel musí podat hlášení k záloze na odvod z loterií nejpozději do 20. dubna a ve stejném termínu odvod z loterií také zaplatit na účet finančního úřadu,“ vysvětluje mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Povinnost by se tak mohla vztahovat i na organizátory tomboly na Pražském hradě při reprezentačním plese prezidenta Miloše Zemana.

Naopak lyžařský oddíl SK Lajdáček, který pořádal ples s tombolou tento pátek, se tomu vyhne, protože z tomboly neměl žádný zisk.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pravidlech pro organizaci tombol informovala mluvčí plzeňského finančního úřadu Michaela Hošťálková

„Vůbec mě nenapadlo, že tombola podléhá takovému zákonu, protože se mi zdá, že to je spíše prodělečný podnik. Zákon se na tomboly nehodí, protože ceny do tombol výrazně převyšují ceny vstupenek,“ myslí si jeden z organizátorů akce Lukáš Pollert.

Postihy ale zatím nejsou příliš přísné. Kdo zapomněl zaplatit daň za tombolu z roku 2014, může se vyhnout pokutě, když to do pondělí napraví.

„Pokud provozovatel nepodá hlášení k záloze, vystavuje se sankci v podobě pokuty, která činí 0,05 procenta z částky stanoveného odvodu za každý den prodlení,“ říká Petra Petlachová.

Daň z výnosu tomboly je možné zaplatit buď elektronicky přes web finanční správy, nebo písemně, a to osobně nebo poštou na adresu finančního úřadu.

Pokud organizátoři tombolu pořádali nebo budou pořádat ve druhém čtvrtletí roku, 2015 mají na zaplacení daně čas do 20. července.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme