Orientovat se v sociálních dávkách je čím dál tím složitější

Protikrizový balíček, který připravil ministr financí Eduard Janota, přinese další změny v sociálních dávkách a celý sociální systém dále znepřehlední, upozorňují Hospodářské noviny. Řada rodin si v nejbližších týdnech polepší o stokoruny, ale jen na dva měsíce, než se pravidla znovu změní. Orientace v sociálních dávkách se tak pro veřejnost stává čím dál složitější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchody a sociální dávky

Důchody a sociální dávky | Foto: Alena Palečková

Víc než 15 tisíc českých domácností dostane například za týden vyšší přídavky na děti, na něž dosud neměly nárok. Hranice se totiž zvýšila z 2,4násobku životního minima na 2,5 násobek, a to se zpětnou platností od 1.7. Od ledna však přídavky opět klesnou. Rodiny si ale do konce října musí podat žádost na úřady práce.

Balíček také ruší vyšší podpory v nezaměstnanosti, schválené teprve nedávno sněmovnou, a to s okamžitou platností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí České správy sociálního zabezpečení Kamil Vařeka o změnách v sociálních dávkách, které přináší Janotův balíček

Podle mluvčího České správy sociálního zabezpečení Kamila Vařeky ke změnám ve vyplácení sociálních dávek od začátku příštího roku dojde hlavně v oblasti nemocenské a důchodového pojištění. Změny ale dosud neprošly kompletně legislativním procesem.

Konkrétně od 1. ledna 2010 nastanou změny v nemocenském pojištění, peněžité pomoci v mateřství a nároku na nemocenské pojištění.

"Na změny se připravujeme. Informovat budeme na webových stránkách a letáků a publikací. Ty budou na okresních správách sociálního zabezpečení. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje i informační kampaň v médiích," informoval Vařeka ve vysílání Rádia Česko.

Naďa Bělovská, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme