Originalita se vyplácí. Zájem českých vynálezců o patentovou ochranu roste

Čeští vynálezci si stále častěji chrání své nápady díky patentům. Loni jich Úřad průmyslového vlastnictví udělil nejvíc za posledních 20 let. Konkrétně jich bylo 576. Zájem je také o udělení užitných vzorů, ochranných známek a označení původu či zeměpisná označení. Nicméně právě patent tvůrcům nabízí největší ochranu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Udělení patentu je běh na dlouhou trať. V průměru trvá tři až pět let. Zkušenosti má například podnik Škoda JS, který si nechal patentovat vlastní kontejnery na vyhořelé jaderné palivo.

„To byla dlouhodobá záležitost vývoje kontejneru a postupného licencování,“ popsal finanční ředitel podniku Jan Klaisner.

Přehrát

00:00 / 00:00

K udělení patentu vede dlouhá cesta a nemusí být levná, informuje Jitka Hanžlová

Patentem to ale teprve začíná. Josef Dvornák z Úřadu průmyslového vlastnictví přirovnává patentovou přihlášku k milostnému dopisu.

„Těch milostných dopisů, patentových přihlášek, jsme loni dostali více než 950. Z toho jich 880 dali čeští přihlašovatelé. Že je to milostný dopis, myslím tak, že tím sice něco začíná a něco pokračuje, ale není to ani začátek ani konec.“

Začátek je zjišťování v odborných databázích, zda už někdo na světě nevymyslel stejný postup. Konec je obchodní přínos patentu.

Úřad průmyslového vlastnictví je ústředním orgánem státní správy České republiky a jeho historie sahá až do roku 1919, kdy byl založen Patentový úřad. Úřad plní zejména funkci patentového a známkového úřadu.
(pramen: Úřad průmyslového vlarstnictví)

„Patent musí být celosvětově nový, musí být průmyslově využitelný a musí vzniknout tím, čemu se říká vynálezecká činnost. Čili je to určitý záblesk génia,“ vysvětluje kritéria udělení Josef Dvornák.

Také to není levná záležitost, zejména pokud chce vynálezce patent i v jiných zemích. Potvrzuje Lukáš Zmeškal, který pomáhá podnikatelům a firmám se získáním patentů:

„Je to dražší, určitě. V Česku máme poměrně nízké správní poplatky. Co se týče zahraničního rozšíření, pokud budeme chtít jednu zemi, tak například na Slovensku to tak drahé nebude. Když budeme chtít patent v Americe, tak tam budeme o řád jinde.“

Také proto, že do hry vstupuje nízký kurz koruny. Nejčastěji přihlašují patenty výzkumné týmy podniků a vědeckých ústavů. Přibývá také vysokých škol a univerzit. Loni získaly 223 patenty, což je o 50 více než v předcházejícím roce.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme