Orlen je s koupí Unipetrolu spokojený

Polský ropný koncern PKN Orlen je s koupí českého Unipetrolu spokojený, přestože ji provázejí potíže kolem nevýhodných smluv se společnostmi Agrofert Andreje Babiše a Connoco-Philips. Tyto předběžné dohody uzavřelo minulé vedení plockého koncernu a polská média spekulují o tom, zda nápadně nevýhodné smlouvy nebyly součástí podmínek, za kterých Orlen Unipetrol od Fondu národního majetku koupil, a zda při tom nehrála roli korupce. Současné vedení koncernu to ale popírá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šéf Orlenu Igor Chalupec

šéf Orlenu Igor Chalupec | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Vedení PKN Orlen dnes představilo hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku. Ty potvrzují dosavadní trendy: v oblasti rafinérií a petrochemie si koncern stojí velmi dobře. Oproti stejnému období roku 2004 se podařilo snížit náklady o 14 procent, Orlenu ale dlouhodobě klesá maloobchodní prodej. Předpokládaný čistý zisk bude nižší o 376 milionů zlotých, tedy o více než dvě a půl miliardy korun. Tyto prostředky Orlen použil k vytvoření jednorázové rezervy, ze které chce krýt případné ztráty, spojené s koupí Unipetrolu.

V letech 2003 až 2005 tehdejší vedení PKN Orlen uzavřelo smlouvy, podle kterých měl Unipetrol holding prodat Agrofertu a společnosti Connoco Philips část aktiv, která vedení Orlenu nepovažovalo za důležitá z pohledu celkové strategie. Šlo o produkty pro zemědělskou výrobu, ochranu rostlin a další chemické výrobky. Dohoda s Connoco Philips předpokládala odprodej až jedné třetiny všech benzínových stanic ve vlastnictví Unipetrolu, upřesnil podmínky nevýhodných smluv šéf Orlenu Igor Chalupec.

Na základě vnitřního vyšetřování se vedení plockého koncernu rozhodlo, že případ přesahuje rámec vnitropodnikové kontroly. "O výsledcích kontroly jsme informovali Agenturu pro vnitřní bezpečnost, prokuraturu a Ústřední vyšetřovací službu."

Igor Chalupec upozornil, že jednání s Agrofertem i nadále probíhají: "Chtěl bych zdůraznit jednu skutečnost. K uzavření žádné dohody s holdingem Unipetrol o prodeji aktiv společnostem Agrofert nebo Connoco Philips nedošlo. Neexistuje rovněž žádná viditelná souvislost mezi privatizační dohodou s českým Fondem národního majetku a smlouvami s Agrofertem a Connoco Philips."

Šéf Orlenu ale neustoupil soustředěnému tlaku novinářů, kteří chtěli, aby prozradil skutečný obsah dohod s Andrejem Babišem.

"Bohužel vám nemohu poskytnout podrobnější informace o našich dalších krocích a aktivitách. Za prvé: dohody obsahují ostré sankce za porušení zásad vzájemné důvěry a za druhé: nemůžeme vyloučit, že ke shodě nedojde. Spor se pak dostane k arbitrážnímu soudu a každé naše slovo bude použito proti koncernu. Takovou situaci nemůžeme v žádném případě připustit," uvedl Igor Chalupec a dodal:

"Bez ohledu na vyřešení této záležitosti jsme přesvědčeni, že z investice do Unipetrolu můžeme mít uspokojivý zisk. Jsme si jistí, že naše rozhodnutí bylo správné. Vznikla tím jedna z největších palivových společností v regionu s perspektivou pronikání na další trhy."

Vedení Orlenu dnes potvrdilo, že má velký zájem o odkoupení čerpacích stanic značky Aral. Co bude dál s Unipetrolem, to objasnil člen vedení Orlenu Pawel Szimański: "Unipetrol by měl být převzat metodou úplné konsolidace s Orlenem. Umožňuje nám to vlastnictví 63 procent akcií této společnosti."

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme