OSA chce dělat problémy s půjčováním CD v knihovnách

Půjčování cédéček v českých knihovnách už od 1. března nejspíš nebude možné. O zavedení tohoto opatření usiluje česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu. Smlouva o půjčování mezi knihovnami a autorskými ochrannými svazy vyprší ke konci února. A právě kvůli ní se dnes s ochránci autorských práv sešel ministr kultury Pavel Dostál. Pokud by smlouva nebyla obnovena, byla by Česká republika jedinou evropskou zemí, která v knihovnách absenční půjčování kompaktních disků neumožňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cédéčka

cédéčka

Šéf resortu kultury Pavel Dostál řeší spolu s ochránci autorských práv otázku, zda půjčovat nebo nepůjčovat v knihovnách cédéčka. Zástupci majitelů autorských práv chtějí novou smlouvu uzavřít s podmínkou, že bude možné digitální nosiče půjčovat jenom prezenčně přímo v knihovně. Považují totiž knihovny za jeden ze zdrojů hudebního pirátství. Podle šéfky Moravskoslezské vědecké knihovny Ley Prchalové ale hledají ochránci autorských práv původce nelegálního kopírování na špatném místě. "Já vidím hlavní příčinu ve vysoké ceně hudebních cédéček ve srovnání s průměrným platem českého občana. A další příčinou jsou nelegální centra pro vypalování cédéček. Knihovny navíc po tři měsíce nepůjčují novou produkci, jak víme, většinou dochází k vypalování nejčerstvějších novinek toho středního proudu."

Přitom, jak tvrdí šéfka Moravskoslezské vědecké knihovny Lea Prchalová, poskytovat přístup k informacím patří k základnímu poslání knihoven. "Především by to bylo velice nejen nepříjemné, ale skutečně katastrofální pro uživatele knihoven, kteří by neměli rovný přístup k informacím. Představy a přání ochránců autorských svazů jsou naprosto v rozporu s trendy, které jsou dneska běžné v knihovnách Evropské unie.

Markéta Kaclová, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme