Přibývá lidí s delším ošetřovatelským volnem. V pololetí jich bylo 6900, častěji pečují ženy

V Česku přibývá lidí, kteří si berou dlouhodobější ošetřovatelské volno, aby se mohli starat o své blízké. Letos v prvním pololetí toto ošetřovné, které se platí z nemocenského pojištění, mělo přes 6900 žen a mužů. Meziročně jich tak bylo zhruba o 900 víc. Ve srovnání s předloňským rokem je pak počet vyšší zhruba o 1800.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká správa sociálního zabezpečení

Přibývá lidí s delším ošetřovatelským volnem, v 1. pololetí jich bylo 6900 (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dlouhodobé ošetřovatelské volno se v Česku zavedlo od června 2018. Trvat může až tři měsíce. Mohou ho získat zaměstnanci i živnostníci, kteří si platili nemocenské pojištění. Z něj pak mohou pobírat 60 procent vyměřovacího základu svého příjmu.

Toto ošetřovné je možné mít na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici a podle lékařů potřebuje ještě aspoň měsíc celodenní opatrování. Týká se to třeba lidí po vážných úrazech, po mozkové příhodě, operacích či s rakovinou a jinou těžkou nemocí.

Lidé ze severu Čech zasažení povodněmi mohou žádat o mimořádnou dávku. Dostanou až 57 900 korun

Číst článek

Volno si může vzít manželka či manžel, registrovaný partner či partnerka, potomci, sourozenci, tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta či strýc. O nemocného může pečovat i protějšek těchto příbuzných, pokud bydlí s pacientem ve stejné domácnosti. Pečující se mohou střídat. Takzvaní dohodáři nemají na tuto dávku nárok.

V červnu 2018, kdy se podpora zavedla, si ošetřovatelské volno vzala jedna žena. Do konce roku za prvních sedm měsíců pak sociální správa vyplácela 3239 dlouhodobějších ošetřovných. V roce 2019 to bylo 10 939 a loni pak 12 384.

Letos za první pololetí úřad posílal peníze 6932 pečujícím. Loni za prvních šest měsíců dávku dostávalo 6050 lidí a předloni 5127.

Pečují většinou ženy

Dlouhodobé ošetřovatelské volno si berou většinou ženy. Tvoří přes tři čtvrtiny těch, kteří na čas kvůli péči z práce odcházejí a tuto dávku pobírají. Letos za šest měsíců se na tomto ošetřovném z nemocenského pojištění vyplatilo zhruba 80 milionů korun. Za celý loňský rok výdaje činily asi 140 milionů, předloni pak asi 110 milionů.

Sněmovna schválila dodatečné zvýšení penzí i příspěvek za vychované dítě

Číst článek

Průzkum agentury PPM Factum pro resort práce před dvěma lety ukázal, že o své blízké pečuje víc než pětina dospělých v Česku. V přepočtu jsou to skoro dva miliony lidí. Zhruba 400 tisíc z nich tomu týdně věnuje v průměru 37 hodin. Většinou jsou to ženy.

Pečující s minimální mzdou za tři měsíce péče z nemocenského pojištění dostane podle kalkulačky ministerstva práce celkem 24 300 korun, tedy 8100 korun na měsíc. U hrubého výdělku 20 tisíc korun je to celkem 32 040 korun. S příjmem 30 tisíc korun člověk činí podpora za tři měsíce 47 970 korun, s příjmem 50 tisíc korun pak celkem 72 450 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme