Sněmovna hlasuje o zvýšení ošetřovného. Opoziční poslanci chtějí až 80 procent základní výměry

Poslanci navrhují zvýšit ošetřovné o deset, 15 nebo i o 20 procentních bodů až na 80 procent denního vyměřovacího základu. Úpravy předložili ve středečním druhém čtení k vládní předloze, podle níž budou zaměstnanci dostávat dávku po celou dobu uzavření škol kvůli epidemii nového koronaviru nebo nařízené karantény dítěte. Nárok by měli mít i lidé s nemocenským pojištěním pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zvýšení ošetřovného chtějí v různých variantách poslanci opozičních Pirátů, SPD, KDU-ČSL a STAN. Vládní návrh ponechává 60procentní ošetřovné. Podle poslanecké úpravy koaličních ANO a ČSSD by nejnižší částka měla činit 400 korun denně. Novelu bude sněmovna schvalovat ještě ve středu.

Ošetřovné se nyní vyplácí po devět dnů na děti do deseti let. Samoživitelé a samoživitelky je mohou pobírat až 16 dnů. Poslanecké návrhy míří i ke zvýšení věku dětí. SPD chce navíc ošetřovné pro všechny takzvané dohodáře a také pro příbuzné dítěte, kteří s ním obvykle nežijí ve společné domácnosti.

Vláda schválila prodloužení ošetřovného. Má pokrýt dobu dálkové výuky nebo karantény

Číst článek

Dávka se podle vládního návrhu nebude vyplácet po dobu prázdnin a ředitelského volna. Věkové omezení se nebude vztahovat na rodiče postižených dětí. Ošetřovné mají dostávat i lidé, kteří se musí postarat kvůli uzavření stacionářů či karanténě o seniory a postižené blízké.

Na rozdíl od jara rodiče nebudou muset k žádosti přikládat potvrzení školy o jejím uzavření, které také dokládá, že dítě tuto školu navštěvuje. Místo potvrzení bude podle předlohy stačit čestné prohlášení, správa sociálního zabezpečení bude mít právo kontroly.

Nová úprava ošetřovného by měla platit do konce nynějšího školního roku. Dopady na státní rozpočet za celé období odhadlo ministerstvo práce a sociálních věcí na 213 milionů až 258 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme