Oslabování koruny bude trvat více než rok, shodla se na tom bankovní rada ČNB

Česká národní banka bude držet kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro nejméně do začátku roku 2015. Řekl to guvernér centrální banky Miroslav Singer. Podle něj se zatím nestaly žádné dramatické změny v ekonomice, které by rozhodnutí bankéřů změnily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Singer dodal, že intervence by měly pomoci k rychlejšímu růstu ekonomiky příští rok. Vzniknout by mohlo i zhruba 35 tisíc pracovních míst.

„Česká ekonomika je už několik let významně pod hranicí svých možností a to oslabení určitě podporuje ekonomický růst, který v příštím roce zrychlí o něco přes procento. Celkově by oslabení koruny mělo přinést vyšší produkci, vyšší HDP, někde mezi 60 a 70 miliardami korun,“ tvrdí guvernér centrální banky.

Bankovní rada ČNB dnes také nechala úrokové sazby na historických minimech a společně s ministerstvem financí opět doporučila vládě prozatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny.

Česko by také nemělo v průběhu příštího roku usilovat o vstup do evropského mechanismu měnových kurzů.

Ten nařizuje centrálním bankám zemí, které chtějí přijmout společnou evropskou měnu, dva roky udržovat kurzy národních měn v určitém poměru k euru. V tomto režimu jsou nyní tři země - Dánsko, Litva a Lotyšsko.

Úroky hypotečních úvěrů - průměrná úroková sazba od prosince 2012 | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme