Oslabování koruny se nejrychleji projeví na cenách benzínu, odhadují analytici

Slabší koruna zvedne ceny některého dováženého zboží. V příštích několika týdnech může vlivem devizových intervencí ČNB podražit elektronika nebo zahraniční dovolené. Nejvíce se pak oslabení koruny projeví na cenách benzínu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Ceny pohonných hmot mohou podle řady ekonomů vzrůst už od pondělí zhruba o 50 haléřů za litr. Zdražení ale nemusí být tak náhlé.

„Vždy záleží na tom, jak se k tomu samotné čerpací stanice postaví. Může se totiž stát, že v rámci toho, aby se spotřebitelé nedostali do cenového šoku, budou některé stanice slevovat ze svých marží, a tím bude růst cen pomalejší,“ říká analytik Home Credit Michal Kozuba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co všechno vlivem slabší koruny zdraží, zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

Růst cen pohonných hmot zpomalí také zlevňující ropa na burze v Rotterdamu. Podle Víta Jedličky ze společnosti Colloseum ale motoristé musí se zdražením do budoucna tak či tak počítat. Na vině je zvyšování marží v souvislosti se zavedením povinné dvacetimilionové kauce.

„Zmenšila se konkurence, což vede ke zvyšování cen pohonných hmot v důsledku zvyšování marží,“ vysvětluje Jedlička.

Očekává se, že zdražení dováženého zboží rozhýbe českou ekonomiku. Pro domácího spotřebitele to ale příznivá zpráva není. Kromě pohonných hmot podraží totiž i mobilní telefony, tablety nebo zboží v hobbymarketech. A vyšší ceny podle ekonoma ČSOB Petra Dufka pocítí už předvánoční trh:

„Řada obchodníků ještě nemá dovezené zásoby, takže nepracuje s nějakými přebytky za staré ceny. Své ceny budou upravovat poměrně rychle.“

Podraží zájezdy i auta, potraviny ne

Růst cen čeká také nakupování na zahraničních internetových obchodech a zájezdy do ciziny. Cestovní kancelář Fischer ale ještě s přepisováním ceníků počká:

„Zdražení bude záviset především na tom, jestli se kurz bude držet kolem 27 korun za euro, nebo jestli to bude jenom nějaký krátkodobý výkyv,“ řekl k tomu mluvčí cestovní kanceláře Jan Osúch.

Zájezd za 20 tisíc by tak mohl zdražit zhruba o tisícovku, záleží to na jednotlivých zemích, oblastech i hotelích. Podle Alexandra Pavlova z cestovní kanceláře Alexandria to některé lidí od dovolené v zahraničí odradí:

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka byl hostem večerní publicistiky na Radiožurnálu

„Letecká doprava i pobyt v zahraničí zdraží. Ten zájem poklesne u určité skupiny obyvatel. Jsou tu lidé s napjatým rodinným rozpočtem, kterých se to pochopitelně dotkne.“

Zvýšení cen zboží a služeb nakupovaných v zahraničí bude citelné hlavně u dražších položek. Zahraniční auto za půl milionu bude stát třeba až o 25 tisíc více. V mnoha případech se ale obchodníci kvůli velké konkurenci budou muset mírnit. Ceny potravin se například vlivem oslabení koruny nezvýší.

„Nevěřím, že by (oslabování koruny) mělo zásah do cen potravin, a to jak dlouhodobě, tak v krátkodobém hledisku,“ řekl Radiožurnálu Zdeněk Juračka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu. Podle něj je to také tím, že vlivů na růst cen potravin je spousta, navíc potravinářský průmysl v České republice dokáže zhodnotit korunu i jiným způsobem než jiná, třeba průmyslová odvětví.

Oslabování koruny pomůže domácí ekonomice, kvůli zdražování dováženého zboží lidé můžou více kupovat českou produkci. Tuzemské firmy proto rozhodnutí České národní banky vítají. A nejsou samy. Podle analytika Patria Finance Davida Marka slabší koruna podpoří i české exportéry.

Ceny pohonných hmot v Česku k 6. listopadu | Foto: ČTK

Jaroslav Skalický, Květa Moravcová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme