Oslabující koruna prodraží letní dovolené v cizině

Za českou tisícovku si o dovolené v zahraničí v průměru pořídíme o čtvrtinu méně než doma. Česká koruna oslabuje, a tak se turistům ve srovnání s minulými lety prodraží ubytování, jídlo a třeba i místní doprava. Platí to hlavně pro individuální cestující, protože cestovní kanceláře nakupují dovolené v předstihu, a navíc jim konkurence příliš zdražovat nedovolí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pláž

pláž | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Češi cestování do ciziny navzdory krizi neomezují, vybírají si ale levnější destinace. Současná ekonomická situace nejvíce hraje do karet Bulharsku, které loni zaznamenalo nejvyšší přírůstek českých turistů.

„Skutečně ty místní ceny jsou v tuhle chvíli výrazně nižší než třeba v Řecku nebo v Turecku. A to pochopitelně hraje svoji roli, takže dochází k tomu, že Bulharsko je jakoby nejlevnější, co se týká pobytu,“ říká Alexander Pavlov z cestovní kanceláře Alexandria. Letošní nárůst počtu českých turistů už tak strmý podle něj nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se turistům letos prodraží zahraniční dovolená, zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

„Letos si myslím, že v Bulharsku naroste maximálně o 10 procent. Ale i tak je to ohromný přírůstek vzhledem k ekonomické situaci, která v České republice panuje,“ dodává Pavlov.

Ze zemí, kam nejčastěji Češi jezdí na dovolenou, je právě Bulharsko nejlevnější. Srovnáním turistických spotřebních košů to spočítala Unicredit Bank, jak potvrzuje její hlavní ekonom Pavel Sobíšek.

„Nejlevnější je Bulharsko, tam má česká tisícikoruna hodnotu více než 1200 korun. V Maďarsku je ten rozdíl menší, ale pořád je to více než 1000. Všechny ostatní země jsou bohužel dražší. U Chorvatska není ten rozdíl proti minulosti tak velký, ale přesto je pro nás dražší zemí, tisícikoruna tam má hodnotu 779 korun,“ přibližuje Sobíšek.

Chorvatsko zůstane číslem 1, hitem bude Řecko

Chorvatsko i letos zůstane pro české turisty destinací číslo jedna. K Jadranu se jich vypraví kolem 800 tisíc. Dovolenou tam prožije zhruba každý třináctý Čech. Hitem sezony ale budou řecké ostrovy, přestože se tam českým turistům tisícikoruna smrskne na 770 korun.

„Situace v Řecku pro turisty je naprosto normální a stabilní, turismus není v žádném případě dotčen nějakými ekonomickými potížemi té země. Hovořím hlavně o řeckých ostrovech; turisté to registrují a vracejí se ve velkém. My očekáváme nárůst, který bude vyšší než 50 procent oproti minulým letům,“ odhaduje Stanislav Zíma z Exim Tours.

Velký zájem mají turisté také o Turecko, přestože tamní inflace a posílení turecké liry vůči koruně zvedly místní ceny. Turisté se také vracejí do Egypta. Menší zájem je o Itálii, a to kvůli cenám, které šly nahoru.

„Průměrná délka dovolené zůstává už několik let stejná, nejčastěji s námi lidé vyrážejí na sedmidenní pobyty. Stále více mají zájem í také o dovolené s all inclusive, v letošním roce už je více než 80 procent prodaných zájezdů se stravováním all inclusive,“ vypočítává Jan Osúch za cestovní kancelář Fischer další trendy letních dovolených.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme