Oslabující koruna prodražuje nákupy v amerických e-shopech

Předvánoční nákupy v amerických internetových obchodech už nejsou tak výhodné, jako dříve. Kvůli oslabující koruně a změnám v platbě DPH jsou letos daleko méně atraktivní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

„Zatímco v průběhu léta se kurs blížil k 16 korunám za jeden dolar, tak teď atakuje hranici 19 korun. V nejbližších týdnech se nedá vyloučit, že oslabí až k 20 korunám za jeden americký dolar,“ říká analytik společnosti CITFIN Jiří Šimek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příčiny zdražování nákupů v amerických internetových obchodech zjišťoval Tomáš Medek

Od letošního dubna se navíc snížila hranice pro platbu DPH u zásilek ze zemí mimo Evropskou Unii na 22 eur.

„Některé nákupy z USA nebo mimo Evropskou unii mohou být dražší poměrně výrazně. Hranice pro dovoz, která byla osvobozena od DPH, se snížila ze 150 na 22 euro. Nákupy tak při započtení oslabení koruny mohou být dražší až o čtvrtinu,“ upozornil Šimek.

Oblečení se dál vyplatí

Podstatně méně se tak vyplatí kupovat v Americe například elektroniku. Některé zboží ale dál zůstává výhodné, dodává Martin Vyleťal ze serveru Lupa.cz.

„Stále je určitě pro zákazníky výhodné nakoupit v USA značkové oblečení, sportovní potřeby, do určité míry i hudební nástroje nebo hračky, konkrétně stolní hry.“

Dobrou zprávou je, že se zvýšil počet internetových obchodů, které posílají zboží do Česka.

„V letošním roce se objevilo několik amerických e-shopů, které začaly posílat zboží do Evropy, včetně České republiky. Zejména jde o oblečení, které je mezi českými zákazníky vyhledávaným artiklem,“ uvedl Vyleťal.

Levnější Čína

Kromě internetových obchodů ve Spojených státech a západní Evropě Češi stále častěji nakupují také v Číně. „Český zákazník je velice citlivý na cenu a zboží v Číně je opravdu o poznání levnější, vysvětlil Martin Vyleťal.

Při objednávání vánočního dárku ze zahraničního e-shopu letos musíte počítat s delší dodací dobou a dalšími komplikacemi při doručení. Pokud Vám balíček dováží některá z dopravních společností, je zastupování celním deklarantem započteno v ceně. Jinak je to ale u České pošty.

„Zákazník musí počítat s tím, že poště, pokud ji pověří tím, aby za něj plnila funkci celního deklaranta, bude muset za tuto službu zaplatit určitou částku,“ připomněl Vyleťal.

Připravte si tak dalších 96 nebo 180 korun. Podle toho, jestli je hodnota zboží vyšší než 150 eur.

Igor Maňour, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme